La revista degana en valencià

Justícia i Acadèmia Valenciana s’alien per incentivar l’ús de la llengua als jutjats

Redacció

Fa uns mesos va eixir a la llum que un jutjat de Benidorm va demanar a un advocat -que havia presentat una denúncia en valencià- que presentara ell mateix la traducció al castellà si no volia dilatar el procés. La notícia va obrir la caixa de pandora, mostrant la penosa situació del valencià en la justícia a casa nostra. No obstant això, des de la Conselleria s’han posat mans a l’obra, acordant iniciatives conjuntes amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a facilitar la dinamització lingüística.

El secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades, i el president de l’Acadèmia Valenciana, Ramon Ferrer, es van reunir la setmana passada i van acordar establir mecanismes de col·laboració per a promoure l’ús del valencià a l’Administració de Justícia i garantir els drets lingüístics de la ciutadania, amb la posada en marxa d’iniciatives conjuntes. El president de l’AVL es va comprometre a destinar recursos per a “elaborar conjuntament un vademècum legislatiu en valencià que recopile la normativa més utilitzada amb l’objectiu de posar-la a disposició de tothom”. A més, van acordar elaborar un repositori de models de resolucions judicials en valencià per a incloure’l dins del sistema de gestió processal per facilitar a jutges, fiscals i lletrats les versions en valencià d’aquesta documentació més freqüent.

Per la seua banda, Ferran Puchades va destacar que la Direcció General de Justícia ha inclòs 35 places de tramitadors amb competència lingüística en valencià en els nous serveis comuns generals previstos amb la implantació de la Nova Oficina Judicial. Així mateix, va recalcar l’alt nivell de capacitació lingüística del funcionariat judicial depenent del Consell, ja que el 75,86% del funcionariat del cos de tramitadors judicials i el 70m67% dels gestors judicials disposen dels coneixements de valencià necessaris per a fer les seues tasques diàries en valencià.