La revista degana en valencià

Kamtxatka

11/08/2020

Foto: Miguel Ángel Troncho

Kamtxatka és una península de Sibèria, d’origen volcànic, envoltada per l’oceà Pacífic. Al popular joc d’estratègia del Risk ocupa tot l’extrem oriental de Sibèria i va donar lloc a una metàfora meravellosa a partir de la qual el director de cine Marcelo Piñeyro va crear la pel·lícula homònima, protagontitzada per Ricardo Darín, Cecilia Roth i Héctor Alterio. Una delícia de cinta amb un final dels que mai oblides per la potència de la fotografia, pel guió i per la música.

Kamtxatka és el lloc on resistir, on la resiliència és l’ànima d’un racó de món on esperar que tot vaja bé per continuar avant, sempre avant. Tots tenim la nostra Kamchatka, aquell lloc on tornem de forma recurrent per trobar la pau necessària per reposar, agafar forces i continuar. De vegades només hem de tancar els ulls i la ment ens hi transporta, d’altres hi hem d’anar i xafar-la, respirar-la.

Aquestes setmanes que portem d’estiu he pensat molt en Kamtxatka. Els nostres pobles s’han omplert de gent com feia molts anys que no es veia. M’atreviria a dir que ni tan sols els pitjors anys de la crisi fruit de la bombolla immobiliària del 2007 van aconseguir reunir tanta gent als pobles. Portes de cases que portaven anys tancades, s’han obert. Finestres que deixen entrar el caliu dels carrers a cambres que duien qui sap quant de temps confinades sense sentir els crits de les falziges entre els ràfels de les teulades.

Ha hagut de ser un virus minúscul el que ens haja fet parar aquesta roda que ens arrossegava a tots. Una màquina que, amb una inèrcia descomunal, ens evitava prendre consciència de qui som, què volem i cap on volem anar. Potser necessitàvem, com a societat, un respir, un temps per mirar cap endins i així encarar el futur amb una altra mirada. Necessitàvem potser, més que mai, uns dies a la nostra Kamtxatka.

El poble, sense cap mena de dubte, juga sovint aquest paper i qui sap si, quan acabe l’estiu, algú no es plantejarà quedar-se una temporada més llarga. Voleu saber un secret? S’hi viu molt bé, a Kamtxatka.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top