La revista degana en valencià

Lʼhomenot del diccionari

13/05/2019

Produïda per Carles Sánchez, Elies Boscà i Marina Fuertes, amb el patrocini de lʼAjuntament de la Font dʼen Carròs, la col·laboració de la Diputació de València i el suport de la Generalitat Valenciana, Cabut per la llengua és un migmetratge dʼuna hora de durada centrat en la persona de Francesc Ferrer Pastor, del qual precisament en lʼany que tot just acaba de finir sʼha commemorat el centenari del seu naixement el 13 de desembre de 2018, i, per tant, celebrat com lʼAny Francesc Ferrer Pastor.

Tal com sentim en la pel·lícula, aquest lexicògraf saforenc, en un context polític i cultural totalment advers, dedicà la seua vida a una passió: la recuperació i lʼestudi del valencià. Les diverses intervencions així ho ratifiquen, entre les quals apareixen els membres de la seua família amb frases admiratives que completen Jesús Puig, que no dubta a assenyalar-lo com lʼhomenot de les nostres lletres, i Antoni Ferrando, com a autor dʼuna tasca de gran repercussió. Guardons com el Premi de les Lletres Valencianes en 1994 i la Medalla dʼOr de la Universitat de València en 2000 justifiquen els elogis anteriors.

El documental ens endinsa per les petjades de la seua biografia, mitjançant, sobretot, dʼuna llarga entrevista amb el mateix Ferrer Pastor que romania inèdita i els abundants testimonis familiars i personals. La infantesa ve marcada per la mort del pare abans del seu naixement a causa de la terrible epidèmia de grip de 1918. Aquesta tragèdia familiar va portar a internar els dos fills menuts en un orfenat. Autodidacta, entrà després en el món de les arts gràfiques. Tanmateix, va adquirint altres habilitats (dibuixant, corrector, escriptor…) que seran decisives en la seua formació. A poc a poc començà a recollir mots i a fer fitxes amb ells. En els anys quaranta entrà a treballar de maquinista al periòdic Jornada i de caixista al Levante. Un accident amb la maquinària farà que perda la mà, un colp terrible en la seua vida, fet que el portarà a exercir de corrector en Las Provincias. Publicà, aleshores, els primers articles en valencià. Cabut per la llengua va subratllant la intensa activitat de Ferrer Pastor en diversos camps. En el recull fotogràfic el veiem de professor de valencià en els primers cursos organitzats en els anys cinquanta per Carles Salvador a Lo Rat Penat, al costat dʼEnric Valor, Josep Giner i Didín Puig. En 1956 redactà una obra essencial: el Diccionari de la rima, i quatre anys més tard el famós Vocabulari valencià-castellà, obra decisiva i de consulta obligada amb milers dʼexemplars venuts. A mitjan anys setanta deixà Lo Rat Penat en convertir-se en una institució secessionista, episodi recollit en lʼentrevista enregistrada en la pel·lícula Carles Salvador de Joan Vergara i Alfred Ramos, i que ací és reproduïda. En 1972 deixà el treball en premsa per a fundar una impremta, on a més dʼimprimir tota mena de papers edità en 1985 una obra cabdal: el Diccionari general. Imatges que es completen amb la constant relació amb el poble natal, la Font dʼen Carròs, la participació en lʼelaboració de textos religiosos en valencià, la militància en el PNPV i els fets de la Batalla de València.

Lʼacurat treball està dirigit per Carles Sánchez, guió a cura dʼElies Boscà i direcció de fotografia de Gustavo Gracia. Cabut per la llengua, frase amb què es defineix Ferrer Pastor a si mateix, és un documental dʼobligada visió per a conéixer i recordar la trajectòria i lʼobra dʼaquest imprescindible lexicògraf.