La revista degana en valencià

La Companyia suecana Maduixa s’emporta el Premi Moritz de FiraTàrrega

02/11/2021

El recentment estrenat espectacle Migrare es guardonat com a la millor estrena d’arts de carrer de l’última edició d’este prestigiós festival

L’espectacle Migrare de la Cia. Maduixa va resultar guanyador del Premi Moritz de FiraTàrrega a la millor estrena d’arts de carrer 2021. El guardó d’esta prestigiós festival que té lloc a la ciutat catalana cada mes de setembre reconeix la bona tasca i la creativitat de les companyies, tenint en compte el criteri dels professionals del sector acreditats en cadascuna de les seues edicions. Uns professionals que hagueren d’escollir per als seus premis entre 48 companyies que aportaren un total de 350 artistes provinents de 7 països.

Migrare, de la companyia suecana, va ser estrenada a FiraTàrrega 2021 i, precisament en esta primera actuació, va rebre un dels premis més volguts de les companyies teatrals a escala nacional. La història reflexada per Maduixa en esta ocasió endinsa als espectadors en una història commovedora que, centrada en el fet migratori, explora els límits de l’equilibri en el moviment fent ús, una vegada més, d’una fórmula que a la companyia suecana li ha reportat mols èxits en els últims anys: la dansa amb xanques. La creació explica la història de quatre dones i un espai buit minat d’obstacles i fronteres invisibles, d’odis irracionals i de prejudicis. Van haver de deixar la seua terra d’origen i el país d’arribada les rebutja. L’espai es converteix en un no-espai i les protagonistes transiten buscant un lloc on poder viure, on arrelar, un lloc al qual anomenar «llar». Equilibri i poesia en moviment que apel·la les emocions dels espectadors.

Creacions que roden el món

Amb dotze produccions que han recorregut més de 25 països arreu del món, la Cia. Maduixa elabora creacions artístiques de sala i de carrer per a tots els públics i, en les seues últimes obres, es caracteritza per la mescla de dansa amb xanques. La recerca i la barreja de disciplines són el seu principal motor creatiu, amb l’objectiu d’explorar nous llenguatges escènics i arriscar en cada nova proposta. Combinen la dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies amb els cossos per crear imatges d’una gran poètica visual. Les seues creacions han estat guardonades amb més d’una vintena de premis, entre els quals destaquen tres premis Max i el Premi Moritz de FiraTàrrega 2016 per Mulïer.

Migrare va ser representat també en l’última edició de la Mostra Internacional de Mim a Sueca, on va rebre múltiples elogis, i recentement han acudit a la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears (FIET) a Mallorca. Este cap de setmana, els suecans representaran l’obra a Bocairent (divendres) i al Festival Marcel de l’Eliana (dissabte). Per al 2021, la Cia. Maduixa ja ha tancat una gira que portarà la seua última creació per tot el món. A més, també estan preparant una adaptació de Migrare en versió de sala que estrenaran el proper mes d’abril al Palau de les Arts programat per Teatre Escalante.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top