La revista degana en valencià

La cuina d’ací

Encara no fa ni dos mesos que ha vist la llum el volum cinqué d’una obra certament monumental titulada Història de la cuina catalana i occitana, que ara mateix i des de fa temps està en procés de publicació a Edicions Sidillà, de Girona; i de la qual és autor el valencià Vicent Marqués Carbonell, un cuiner veterà i experimentat que acredita un extraordinari coneixement de la cultura i la gastronomia mediterrània. D’aquesta manera, Marqués ha dedicat més de quatre dècades –tota una vida– a redactar una vasta enciclopèdia de la cuina que s’estén entre el golf de Lleó i el cap de Pals. I que, una vegada finalitzada, constarà de deu volums d’unes 900 pàgines cadascun. És a dir, es convertirà –ja ho és, de fet– en l’obra més voluminosa i completa que mai no s’haja escrit sobre la nostra gastronomia tradicional.

D’aquesta manera, els cinc volums que han vist la llum fins ara estan dedicats: el primer, a les salses, els aperitius, les ensalades i les sopes; el segon, a les olles i les verdures; el tercer, als llegums, l’arròs i la pasta; el quart, al peix, el marisc i els cefalòpodes; i el cinqué, a l’abadejo, la carn i els menuts, edificant així un treball que, tal com anuncia el colofó d’aquest cinqué volum, representa «l’equador d’un món fet de plats, de queviures, de receptes, de tradicions, d’història i de paraules»: d’«una obra titànica». No és estrany, doncs, que el segon volum meresquera el premi Best of the World als Gourmand World Cookbook Awards, que distingeix treballs relacionats amb el periodisme i la literatura gastronòmica.

Pel que fa als altres cinc volums –els que, ara mateix, estan en premsa–, i que apareixeran pròximament, a raó d’un per any, cal dir que el sisé estarà dedicat a l’aviram, el conill i la caça; el seté, als guisats, els ous i les truites; el vuité, als bolets, les mandonguilles i croquetes, els caragols i granotes, el fetge gras, el pa i companatge i les coques i panades; el nové, a les coques dolces i les postres en general; mentre que el desé i últim –que, si tot va bé, eixirà al carrer en 2027– tractarà dels embotits, pastissos i pastissets, galetes i pastes, confits, gelats, orxates, refrescos, vins, licors i aiguardents. Serà el moment en què disposarem de la història de la cuina més monumental que no s’haja escrit mai.

Al respecte, cal destacar que, a banda d’oferir un conjunt immens de receptaris, els volums fan un recorregut històric a través d’aquests plats populars propis de l’arc mediterrani i de les diverses denominacions que reben a cadascun dels territoris. Com no podia ser d’una altra manera, la cuina està molt vinculada al paisatge; i, en opinió de Marqués, els trets que millor la defineixen són la climatologia i la proximitat. En aquest sentit, resulta també interessant remarcar que tots els plats referenciats a l’obra estan vius, és a dir, es cuinen en algun punt de la geografia.

No deixa de ser eloqüent que un projecte editorial tan rellevant i excel·lent com el de Vicent Marqués haja rebut, entre nosaltres, tan poca atenció mediàtica. Sobretot, si tenim present que compta amb el suport i l’aplaudiment de cuiners de talla internacional, com ara Ferran Adrià, que temps enrere el va qualificar com a «una obra d’art». Una joia gastronòmica i historiogràfica de dimensions europees que, com passa sovint, caldrà que continuen elogiant des de fora perquè, a València, prenguem consciència de la seua magnitud i significació.