La revista degana en valencià

La dansa d’un temps nou

27/04/2021

Després de més de set anys, Rafa Xambó trau nou disc. Un àlbum variat amb cançons pròpies i algunes versions memorables.

En temps de pandèmia moral, cal mantenir l’esperança que es va obrir en el passat per encarar-nos a l’abisme del present. Només trobarem un bri de redempció en l’estima, l’empatia i la bellesa de l’art.

Rafa Xambó és un cantautor valencià de llarg recorregut. Va començar als anys 70 i, després d’un perllongat silenci artístic de dècades, va reprendre l’activitat musical pública amb el canvi de segle. Té sis discos publicats i ha rebut diversos premis i reconeixements per la seua obra.

La dansa d’un temps nou

Un recull de dotze cançons amb algun text de Xambó i altres de Maria-Mercè Marçal, Manel Marí, Anna Montero i Txema Martínez.

Vivim un temps terrible en què la crisi civilitzatòria —ecològica, sanitària, econòmica i social—, la crisi de crisis, ens aboca a l’egoisme cínic o a la desesperació. Però també podem aferrar-nos a viure en la resistència a la barbàrie i la dignitat personal com una nova forma de felicitat i d’alegria. Res millor que la companyia dels grans mestres per a completar la banda sonora del temps que ens ha tocat de viure. Al disc trobareu interessants versions/relectures de poemes i cançons de Salvador Espriu amb RaimonNâzim Hikmet amb Pete SeegerManel Marí amb Toti SolerWoody Guthrie amb Jeff TweedyOvidi Montllor i John Lennon.

El disseny gràfic: De formació multidisciplinar, Cèsar Amiguet és dissenyador gràfic des de 1999, i el seu treball està sovint relacionat amb la cultura de base, reivindicativa i d’arrel popular. Nascut a Borriana, des del 2001 viu a Paterna, on forma equip de treball i vida amb Anna Roig Llabata de Lavalenciana, i des del 2007 treballa també a Escola Valenciana com a director artístic de l’entitat. Autor de campanyes com ara el Sí al valencià, les Trobades d’escoles en valencià (2014-2018), els Premis Ovidi i l’any OHvidi del COM, ha treballat el disseny a partir de les fotografies del mòbil de Rafa Xambó, i de la relació interior/exterior tan present en aquests temps d’incertesa i d’esperança continguda.

La música: Hi ha una mixtura de referències elèctriques, acústiques i electròniques. La singularitat del resultat rau en la mirada amb la qual Rafa Xambó reinterpreta la cançó d’autor, el rock més elèctric, el folk genuí i hi suma el recurs a la música electrònica. Una proposta diferent a tot el que l’artista ha fet fins ara.

Els músics

* Àlvar Carpi: un guitarrista amb llarga experiència que ha participat en més d’una vintena de projectes de grups i cantautors (Miquel Gil, Òscar Briz, Rafa Xambó i La Fusteria, Aljub, Soul Atac, Dani Miquel…) La seua versatilitat (rock, blues, funk, folk…) dona un toc especial al disc.

* Salva Vázquez: pianista i professor de piano d’una àmplia formació clàssica i jazzística amb qui ja va treballar Xambó en el disc de Sonets de Shakespeare. El piano de cua, en uns temes, i els teclats, en uns altres, omplen de llum i elegància tot el disc.

* Chris Attwell: baixista amb recorregut internacional format a Berklee. Nascut i criat a Bournemouth, ha participat de l’escena del jazz i el pop a Londres durant anys. Ha tocat amb artistes com Jorge Pardo, Gary Willis i Perico Sambeat. Una sort poder comptar amb ell i el seu baix contundent.

* Ben Wirjo: baterista nascut a Texas (EUA), ha viscut a diferents estats nord-americans i sis anys a Xina. Porta 25 anys tocant professionalment i actualment toca per a Badlands, Johnny B. Zero, Junior Mackenzie, i Donallop. Un fitxatge d’agrair. Un baterista fabulós.

* Joan Palomares: jove músic de la Safor al capdavant de la banda Prozak Soup i amb una trajectòria destacada en l’escena electrònica. Ha col·laborat amb la Gossa Sorda i ZOO entre altres. Ha aportat la seua música, de manera brillant, en quatre temes del disc.

* Miquel Xambó: jove guitarrista de flamenc i elèctric format amb José “El Piru” i Jacopo Mezzanoti. Ha posat l’EBow i la guitarra solista a Tempestes.

Facundo Novo

El treball d’enregistrament, mescla i masterització

L’hem realitzat a Novoestudios amb una estratègia de prevenció de la Covid 19. Una part important del treball l’han realitzat els músics a casa amb els seus mitjans. Després, a l’estudi, Facundo Novo ha anat muntant els projectes i s’han enregistrat algunes guitarres acústiques, el baix, la bateria i les veus. Ha sigut un goig poder treballar amb Facundo, un enginyer de so i un músic amb molta experiència i sensibilitat.

Segell discogràfic

Amb aquest disc, Stanbrook Produccions, una productora del sector audiovisual que té ara en exhibició l’excel·lent pel·lícula Un cercle en l’aigua, enceta la seua línia de produccions musicals.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top