La revista degana en valencià

La Diputació avançarà les ajudes per a l’exhumació i identificació de les restes de represaliats del Franquisme

El diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, es reuneix amb prop d’una vintena d’associacions de familiars per a explicar-los la nova gestió de l’àrea i escoltar les seues necessitats.

La corporació provincial continuarà les exhumacions a Paterna i busca fosses a Villar i Requena. En els últims 4 anys es van exhumar 750 cadàvers i s’ha invertit prop de 2 milions d’euros

La Diputació de València continuarà apostant per la memòria històrica, després d’haver tancat la passada legislatura amb una inversió de prop de 2 milions d’euros que ha permés exhumar les restes de 750 represaliats del Franquisme. En l’actualitat, hi ha més d’un miler de cadàvers identificats a la província, especialment en el cementeri de Paterna, la qual cosa suposa aproximadament la meitat de les 2.300 persones que jauen en fosses comunes en este cementeri, segons l’estimació de l’historiador Vicent Gabarda.

La inversió de la Diputació en memòria històrica ha permés subvencionar estos treballs d’exhumació i identificació que tenen com a promotors als familiars de les víctimes, organitzats en associacions per cadascuna de les fosses, que al seu torn s’engloben en una gran plataforma amb seu a Paterna. La intenció del nou responsable de l’àrea, Ramiro Rivera, és “avançar les ajudes perquè les famílies no hagen de posar els diners de la seua butxaca”.

És una de les línies de gestió que el diputat de Memòria Històrica va avançar a les 18 associacions amb les quals s’ha reunit en la seu de la corporació provincial, en una presa de contacte amb els familiars en la qual Rivera va poder recollir, al costat dels responsables del servei, les demandes d’estes 300 famílies, amb fills i filles dels represaliats que, en la seua condició d’octogenaris quan no nonagenaris, “no poden esperar molt”.

Són paraules de la presidenta de la Plataforma de Famílies de Fosses Comunes de Paterna, Amparo Belmonte, que agraeix la implicació de la Diputació com a “única institució que ens ha subvencionat els processos d’exhumació”, al mateix temps que centra el problema actual, més enllà de les 15 associacions que encara esperen poder començar els treballs per a recuperar les restes dels seus familiars, en la posterior inhumació de les restes que no siguen reclamats per les famílies.

Fase d’inhumació

En este sentit, l’àrea de Memòria Històrica de la Diputació té clar que, a més d’aqueix avançament de la subvenció en el moment en què s’aprove, sol·licitarà a familiars i consistoris impulsors d’estos treballs que incloguen en les memòries la tercera fase dels projectes, que seria la inhumació de les restes exhumades, en cas que no hi haja identificació o familiar que es faça càrrec d’estes restes. Actualment, el gruix dels 750 cadàvers exhumats està en fase d’identificació antropològica i d’ADN en laboratoris de Madrid i València.

En 2015, la corporació provincial va estrenar la seua primera delegació específica de Memòria Històrica, amb la hui consellera Rosa Pérez Garijo al capdavant. Es va iniciar llavors el camí per a reparar la memòria i la dignitat d’estes víctimes del conflicte nacional i retornar les restes, enterrades en fosses comuns de la província, als seus familiars. La Diputació es va convertir així en la primera administració que va concedir subvencions directes als familiars i ajuntaments per a fer front al procés d’exhumació i identificació i recuperar la dignitat d’estes persones.

Els treballs subvencionats s’han dut a terme en fosses d’Ontinyent, Alfafar i molt especialment Paterna, on hi ha 144 fosses i 25 associacions de familiars creades. En paral·lel a estes exhumacions a Paterna, on ja s’han perforat 8 fosses, els arqueòlegs busquen la ubicació exacta de les restes d’altres persones represaliades a Requena i Villar del Arzobispo.

Noves línies inversió

El nou responsable de Memòria Històrica ha repassat també noves línies d’inversió com la que contempla intervencions en arquitectura de la Guerra Civil, així com els convenis que tramita la corporació provincial amb els ajuntaments de Requena i Oliva, i l’estreta col·laboració amb el de Paterna, “insígnia d’este moviment”. Ho diu Ramiro Rivera, i també que l’objectiu és incrementar el pressupost i el full de ruta “treballar en comú”.

En esta trobada del diputat amb la plataforma i associacions de familiars de fosses de Paterna i Gandia també van participar el coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica a València, Matías Alonso, i els responsables de l’àrea provincial de Memòria Històrica Paco Sanchis i Belén de Miguel.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top