La revista degana en valencià

La Diputació crea el festival ‘Salitre’ per a acostar als joves la literatura a través de la música i les arts visuals

29/10/2021

El diputat de Joventut, Andrés Campos, presenta la primera edició del festival multidisciplinari que tindrà lloc entre el 12 i el 14 de novembre amb tallers i actuacions en el Centre del Carme, el MuVIM i la Beneficència (accés gratuït amb reserva en www.festivalsalitre.com).

La directora, Virginia Pastor, destaca que el certamen pretén ser “l’espai per a les noves veus literàries, musicals i artístiques de la província”, en àmbits que inclouen la fotografia i la il·lustració.

En el primer cartell de Salitre destaquen la cantant La Mala Rodríguez, la fotògrafa Andrea Savall, el raper Toni Mejías, el dibuixant Juarma, l’escriptora Marta Barrio i els escriptors Alberto Torres i Mario Obrero.

La Diputació de València ha presentat este dijous la primera edició de ‘Salitre. Festival de Literatura del Mediterrani’, un certamen multidisciplinari que té com a objectiu “acostar als joves la literatura a través de la música i les arts visuals”. Ho ha explicat el responsable provincial de Joventut, Andrés Campos, qui ha exercit d’amfitrió en el naixement del festival ‘Salitre’, que tindrà lloc els dies 12, 13 i 14 de novembre en el Centre del Carme, el MuVIM i la Beneficència.

El diputat de Joventut ha destacat que Salitre “és un projecte que integra moltes disciplines i que està especialment dirigit a la joventut dels municipis valencians, sense deixar fora a persones de qualsevol edat que se senten atretes per la cultura en general i que tinguen interés en les noves tendències i moviments artístics que sorgixen al nostre voltant, alguns d’ells de gran talent i tan pròxims com desconeguts per al gran públic”. Andrés Campos ha afegit que un dels grans reptes de l’àrea que dirigix és “donar oportunitats al gran talent d’una de les joventuts millor preparades de la història”, al que espera contribuir amb la consolidació de Salitre.

En paraules de la directora, Virginia Pastor, el festival busca ser “l’espai per a les noves veus literàries, musicals i artístiques de la província”. El repte que perseguix esta iniciativa de l’àrea provincial de Joventut és “convertir a València i els seus municipis en un punt de referència creatiu i cultural per a les noves generacions, a través d’un certamen que tindrà una gran presència en xarxes socials i que acostarà al públic presentacions literàries i musicals al costat d’actuacions, recitals, tallers i taules de debat amb creadors emergents i altres de dilatada trajectòria”.

El cartell de ‘Salitre’

La primera edició del festival Salitre arrancarà el divendres 12 de novembre en el Centre del Carme amb el taller de fotografia d’Andrea Savall, col·laboradora de la revista Vogue, i finalitzarà el diumenge a les 19.00 hores en la Beneficéncia amb un concert recital de Suu, la jove instagramer que ha conquistat al públic amb el seu ukelele i la seua dolça veu.

Al llarg de tres dies, els assistents podran gaudir, entre altres experiències, de la producció literària de la cantant La Mala Rodríguez i el raper Toni Mejías, de Los chicos del maíz; la fórmula per a véncer a les pors narratives del segle XXI que aportaran l’escriptora Marta Barrio, l’escriptor i dramaturg valencià Alberto Torres i el dibuixant Juarma; o els recitals poètics del jove col·lectiu Poesia 90 i la poesia en línia amb Rosa Berbel, Irene Reyes-Noguerol i Mario Obrero.

La coordinadora de Poesia 90, la olivense Irene Castelló, ha narrat en la presentació de Salitre el naixement de la seua plataforma literària en ple confinament. En la seua opinió, projectes com a Salitre suposen “una oportunitat per als joves que, com nosaltres, busquem respostes a inquietuds culturals i espais en els quals poder ajuntar-nos per a respirar literatura”. Irene i els seus sis companys de Poesia 90 seran els protagonistes del recital poètic en obert en el qual proposen que altres persones compartisquen les seues creacions.

Entrada gratuïta i caràcter inclusiu

L’accés a qualsevol de les activitats programades en esta primera edició de Salitre serà gratuït i les entrades poden reservar-se, en funció dels aforaments dels diferents espais, a través del web www.festivalsalitre.com

‘Salitre. Festival de Literatura del Mediterrani’ té un marcat caràcter inclusiu a través de la Fundació ‘Music For All’, que acumula tres anys d’experiència en l’organització d’esdeveniments per a totes les capacitats, com ha vingut demostrant en les activitats del festival i cicle de concerts Cooltural Fest i Cooltural Go! o en l’última edició d’un dels festivals musicals més importants del país com és Sonorama Ribera.