La revista degana en valencià

La Falla Immaterial 2021 es construirà amb el cant valencià tradicional

26/02/2021

– La iniciativa d’enguany, ‘En cant’, repta als participants a cantar les conegudes melodies de ‘Ramonet, si vas a l’hort’ o la ‘Malaguenya de Barxeta’.

– El projecte de divulgació científica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) celebra la cinquena edició amb una exposició al Centre Cultural La Nau.

La Falla Immaterial, el monument virtual que planta l’Escolta Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), tindrà el cant tradicional valencià com a protagonista de l’edició del 2021. Aquesta iniciativa de divulgació científica, que combina la intel·ligència artificial amb la participació ciutadana, reivindicarà la música popular autòctona, i ho farà a través de reptes musicals accessibles des dels telèfons mòbils. A partir d’ells, es construirà la Falla Immaterial de 2021, sota el nom ‘En cant’.

Des de 2017, l’ETSE-UV promou aquest projecte que apropa l’avantguarda en tecnologia i ciència de dades a la cultura tradicional en el marc de les Falles de València. Aquest març tampoc se celebraran les festes de forma convencional. Per això, de nou, la iniciativa portarà una porció de les festes a cada llar perquè, gràcies a la participació col·lectiva, s’aconseguisca plantar la falla.

Però, com es farà aquesta plantà virtual? La clau resideix en els reptes de cant disponibles a través dels telèfons mòbils en la pàgina web de la Falla Immaterial (https://fallaimmaterial.com/). L’activitat consisteix a cantar amb una selecció d’artistes de referència que, mitjançant la intel·ligència artificial i el processament de veus, valoraran la qualitat del cant dels participants.

En el primer dels reptes, el fàcil, es tracta d’entonar la melodia de ‘Ramonet, si vas a l’hort’. Amb aquesta primera activitat es compararà un senyal sonor senzill, i es construirà la falla infantil. L’altre repte, el difícil, proposa cantar la ‘Malaguenya de Barxeta’ i compararà un senyal sonor complex amb dos veus. Aquesta segona proposta servirà per a alçar la falla gran.

Totes les veus participants seran registrades, i amb la fusió de les ones sonores resultants es muntaran els monuments virtuals. Els cants seran processats i es podran compartir o acompanyar de noves versions amb filtres. Els reptes que proposa ‘En cant’ estaran disponibles sense instal·lar cap aplicació; només cal accedir a la pàgina web del projecte.

Les falles resultants es plantaran de manera virtual en dos punts emblemàtics per a la geografia valenciana: la gran, en el Micalet de València, i la menuda, en el campanar de Carpesa. Amb aquesta tria de les localitzacions el projecte també vol reivindicar la connexió de la ciutat amb l’Horta. Les visualitzacions multimèdia creades amb la fusió de totes les veus es podran cremar en aquests espais virtuals a partir del 19 de març.

Exposició al Centre Cultural La Nau

Amb motiu del cinqué aniversari del projecte, la Falla Immaterial ha preparat una instal·lació expositiva en el claustre del Centre Cultural La Nau. La mostra compta amb sis pantalles que repassen la trajectòria del projecte des de 2017, i que es convertiran en el particular ‘casal’ de la Falla Immaterial. La visita a l’exposició també serà accessible de manera interactiva a través la pàgina web https://fallaimmaterial.com/.

Llibret il·lustrat

Junt amb l’exposició, durant el mes de març es publicarà un Llibret amb una selecció de material gràfic dels cinc anys del projecte acompanyada de textos escrits per referents del món acadèmic, festiu, polític i mediàtic. Aquest recull es compartirà en obert a través del web del projecte i també estarà disponible en format imprès.