La revista degana en valencià

La família Durrell i altres animals

15/02/2022

Corfú és una mítica i encisadora illa de la mar Jònica. Entre les mil·lenàries oliveres han deixat empremta diverses cultures de la Mediterrània com ara grecs, romans, bizantins, venecians… També va estar cobejada pels normands, otomans, francesos i anglesos, abans d’incorporar-se a Grècia en 1864. Homer l’esmenta en L’Odissea, en la tornada d’Ulisses a l’enyorada Ítaca. Atrets per la superba bellesa, ha estat visitada per il·lustres personatges: Vivaldi, Casanova, Sissi i per la notòria família Durrell, aquesta entre 1935 i 1939.

La més septentrional de les illes jòniques és també l’escenari natural de la sèrie britànica The Durrell, basada en les vivències de la família a Corfú, escrites per Gerald, el menut, en l’autobiografia coneguda com la Trilogia de Corfú: La meva família i altres animals, Ocells, bèsties i parents i El jardí dels déus. Totes elles amb múltiples edicions en la nostra llengua. The Durrell encara es pot fruir en la recomanable plataforma de cinema Filmin, on es pot veure en versió original, subtitulada en català.

The Durrell comença quan la família pren la decisió d’abandonar la plujosa i grisa Anglaterra per traslladar-se a la lluminosa i assolellada illa de Corfú en 1935. Sense massa recursos econòmics, ocupen una vetusta i aïllada casa a la vora de la mar, en un estat de deixadesa, sense electricitat ni massa comoditats. Tanmateix, a poc a poc, els Durrell aniran interactuant amb els grecs, entendran la seua llengua, s’adaptaran al medi que els ofereix el seu voluptuós i captivador paisatge farcit d’oliveres, vinyes, figueres i d’altres arbres fruiters. I, sobretot, dominat per una mar esplendorosa, d’un color blau papallona, tal com la descriu Gerald. Una mar a tocar, embriagant, fulgent, convertida en un regal dels déus, com l’ambrosia que els alimentava.

La sèrie, en clau de comèdia desenfada, hiperbòlica i creativa, és un cant a la natura, a la joia de viure i a la llibertat absoluta. Res està prohibit. Els cossos llueixen nus i feliços a la plenitud del sol de l’estiu. Els visitants entren i ixen de casa sense preguntar quan poden restar en aquell paradís. Al capdavall, acabem estimant els seus tendres i encantadors personatges. La mare, Louisa, una vídua ingènua i adorable interpretada per Keeley Hawes; el germà gran, Larry (Lawrence) que aspira a viure de la literatura, tothora escrivint, futur autor del cèlebre El quartet d’Alexandria; el mitjà, Leslie, un bon vivant un tant maldestre; Margo, extravagant i enamoradissa, i, per últim, el menut Gerald, que viu en una immersió total en la natura de l’illa, sempre avesat a descobrir i atrapar animals des de bestioles menudes a garses, mussols, tortugues, dragons…, que els porta entusiasmat a casa, com uns habitants més. Un microcosmos que cal completar amb els generosos nadius de Corfú que s’incorporen de manera espontània a l’univers dels Durrells: el savi Theòdoros, mentor de Gerald; el sorprenent Spiro, taxista de tothom, o la irònica i divertida Lugaretzia, la criada que aguaita absorta el món que circula al seu davant; com ho fem nosaltres en contemplar fil per randa els deliris d’aquesta sorprenent i original família.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top