La revista degana en valencià

La Fundació Nexe organitza un congrés sobre Feminisme i Sobiranies

26/07/2019

Els dies 8 i 9 de novembre tindrà lloc a València el I Workshop Feminisme i Sobiranies, un congrés organitzat pel Lab de Feminisme de la Fundació Nexe, l’objectiu del qual és abordar les diferents sobiranies que permeten aconseguir l’apoderament feminista i prendre les decisions de les pròpies vides, amb una perspectiva des del valencianisme.

El congrés naix de la necessitat d’explorar el feminisme valencianista partint de la deconstrucció del concepte de sobirania sota la mirada feminista, portant-lo a la seua accepció més ampla, buscant una apropiació en totes les esferes vitals, des de la més íntima fins a la més pública, des de l’auto-plaer a la sobre-exposició dels cossos en les xarxes. Per tant, allò que pretén posar de relleu és que el feminisme com a ideologia transformadora travessa, afecta i transforma cada aspecte de les nostres vides, començant per la identitat valenciana.

Les organitzadores entenen que la sobirania ha de ser un instrument de transformació des d’aquells espais col·lectius i socials, passant pels espais privats de les relacions personals, fins arribar al més íntim en què ens trobem amb nosaltres mateixes. Per això, per a esta primera cita han decidit reunir un grup de feministes que aporten al debat diferents perspectives des dels diferents nivells de les sobiranies: d’una banda el públic, d’una altra el privat i, també, l’íntim. Hi participaran ponents com la sociòloga Iolanda Fresnillo, l’economista feminista Carmen Castro, l’escriptora Bel Olid, la gestora cultural Montserrat Hormigos, l’antropòloga Mercedes-Fernàndez Martorell o l’escriptora Maria Llopis, amb la col·laboració especial de la filòsofa Jule Goikoetxea. A més, el workshop també ha fet una crida de comunicacions per a la participació de totes aquelles persones que estiguen investigant al respecte de la temàtica que s’hi abordarà.

Des de la Fundació Nexe posen damunt la taula que “sobirania és poder decidir quines polítiques socials volem, és prendre partit en el model de relacions afectivo-sexuals que allotgem en les nostres vides, i també és poder decidir sobre els nostres cossos o sentir-nos segures, entre moltes altres decisions”. En aquest sentit, també destaquen el concepte d’autogovern en tots els sentits: no només en aquell que fa referència al de prendre les pròpies decisions pel que fa al govern d’un territori en concret, on sempre s’ha centrat el valencianisme més tradicional, sinó també en la possibilitat d’autogovernar-se com a individus a nivell individual i també en el relacional.

El Lab de Feminisme de la Fundació Nexe, grup organitzador del workshop, és un espai de reflexió i debat al voltant del feminisme des del valencianisme que es va posar en marxa ara fa dos anys i a través del qual ja s’han celebrat diverses activitats, debats, etc. Es pot consultar tot a la pàgina web del Lab.