La revista degana en valencià

La innovació al País Valencià

04/05/2022

Estimats lectors i lectores: si s’han fixat, darrerament estem elaborant uns Quaderns en els quals busquem mostrar, donar a conéixer, descobrir algunes realitats del nostre país que sembla com si estigueren amagades per quasi tots els mortals. Hem analitzat la Formació Professional, el futur del país, l’eixida després d’aquesta maleïda pandèmia. En aquest número de Saó hem volgut capbussar-nos en el món de la recerca, de la innovació, entre altres coses perquè, malgrat totes les dificultats, tenim realitats que estan buscant millores per a les dècades que venen.

En aquest Quadern trobaran un primer article signat per Ricardo Suay, qui ens parla de les innovacions agroalimentàries que estan fent al Centre d’Investigació i Innovació Agroalimentària i Agroambiental (CIAGRO), centre adscrit a la Universitat Miguel Hernández.

El segon article l’ha escrit Sergio Giménez i parla sobre els plàstics i l’economia circular, i sorprenen algunes de les seues afirmacions i del treball que estan desenvolupant: ecodisseny, reciclabilitat i elaboració de nous productes.

Domingo Zarzo analitza les innovacions en el sector de l’aigua, un dels elements ja escassos i que, segons alguns, marcarà el futur immediat. Què fem quan tenim dèficits hídrics, quan no podem garantir l’aigua per a l’agricultura o les activitats industrials? Ell afirma que som el líder europeu en reutilització de l’aigua.

José Duato escriu sobre les tecnologies habilitadores, que no són més que les tecnologies intensives en coneixement que ha sigut identificades com a inductores d’innovació en diversos sectors econòmics. S’han identificat un total de 45 tecnologies habilitadores, que són les que tenen un gran potencial transformador i que facilitaran el desenvolupament de nous béns i serveis.

També poden llegir un article en el qual es dona a conéixer què és l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i les seues línies de treball i ajudes.

El Quadern inclou també una entrevista a Maria Jesús Vicent, investigadora del Centre d’Investigació Príncep Felip de València. Realment, en llegir-la podran descobrir com, des de casa, des de València, s’està investigant en nanofàrmacs. Resulta molt sorprenent el que fan i el futur immediat i tan beneficiós per a totes les persones, ja que els seus estudis poden arribar als pacients i salvar vides.