La revista degana en valencià

La Institució Moll convida a celebrar el Centenari de la ‘Gran Eixida’ per recollir paraules i expressions per al seu ‘Diccionari’

19/11/2021

Els ports de Barcelona i Palma dedicaran un tòtem i una placa a l’expedició lingüística d’Alcover i Moll per comarques catalanes, valencianes i aragoneses.

La Institució Francesc de Borja Moll, depositària del llegat del Diccionari català-valencià-balear, convida a celebrar el centenari de la ‘Gran Eixida’, expedició lingüística que dugueren a terme el 1921 Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, amb l’objectiu de recollir paraules i expressions per a la seva obra. A iniciativa de la Institució, els ports de Barcelona -el pròxim 27 de novembre- i Palma -a mitjans desembre-, punts de sortida i arribada, dedicaran un tòtem i una placa, respectivament, a l’efemèride.

El proper dimarts 23 de novembre es compliran cent anys de la culminació de la ‘Gran Eixida’, recorregut de cinc mesos d’Alcover i Moll per 52 poblacions de 41 comarques catalanes, valencianes i aragoneses. Coincidint amb aquesta celebració, la Institució Francesc de Borja Moll, depositària del llegat de Moll, posa en marxa un procés de marcatge i nova digitalització, d’acord amb els recursos tècnics més actuals, gràcies al suport de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

Alcover i Moll dugueren a terme aquell viatge en companyia de Joan Benejam, catedràtic de llatí del Seminari de Ciutadella, en la primera part, i del capellà de Llucmajor Jaume Sastre, en la segona. El recorregut el va narrar fil per randa el mateix Alcover, al Bolletí del Diccionari.

Juny Barcelona

Juliol Barcelona – Tàrrega – Agramunt – Pradell de Preixens – Artesa de Segre – Tremp – Pobla de Segur – Senterada – Pont de Suert.

Agost Bonansa (Aragó) – Pont de Suert – Senterada – Pobla de Segur – Sort – Esterri d’Àneu – Artesa de Segre – Ponts – Seu d’Urgell – Bassella – Solsona – Manresa –  Barcelona – Berga – Baells – Guardiola de Berguedà – Bagà – Pobla de Lillet –  Campdevànol – Ribes de Freser – Puigcerdà.

Setembre Campdevànol – Ripoll – Sant Feliu de Torelló – Vic – L’Esquirol (Santa Maria de Corcó) – Rupit – Manlleu – Sant Joan de les Abadesses – Olot – Sant Feliu de Pallerols – Navata – Lledó – Figueres – Flaçà – Palafrugell – Llofriu – Girona – Pineda – Canet de Mar – Barcelona – Vilafranca del Penedès.

Octubre Igualada – Santa Coloma de Queralt – Montblanc – Selva del Camp – Reus – Falset – Móra d’Ebre – Gandesa – Calaceit (Aragó) – Vall-de-roures – Tortosa – Vinaròs – Morella – Castelló de la Plana – Llucena – València – Alboraia – Sueca.

Novembre Cullera – Xàtiva – Alcoi – Gandia – Oliva – Pego – Dénia – Benidorm –  Campello – Alacant.

Comarques visitades (per ordre cronològic) (segons Francesc de Borja Moll)

Barcelonès, Pla d’Urgell, Conca del Tremp, Pallars, Ribagorça, Solsonès, Pla de Bages, Berguedà, Lluçanès, Ripollès, Cerdanya, Vall de Ribes, Plana de Vic, Guilleries, Garrotxa, Empordà, Gironès, la Selva, Maresme, Penedès, Segarra, Conca de Barberà, Camp de Tarragona, Priorat, Baix Aragó, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Maestrat, Ports de Morella, Alt Millars, Plana de Castelló, Horta de València, Ribera del Xúquer, Pla de Xàtiva, Canal d’Alcoi, Horta de Gandia, Valls de Pego, la Marina, Horta d’Alacant.