La revista degana en valencià

La joiosa realitat de l’audiovisual valencià

31/05/2021

Malgrat la pandèmia, malgrat tots els malgrats, diàriament, si obrim els ulls amb decisió i sense buscar la part obscura, podem trobar una gran quantitat de realitats que ens poden ajudar a pensar que vivim i que ho fem en unes condicions determinades, amb unes evidències que ens permeten valorar molt positivament el que fem col·lectivament i individual.

Els valencians i les valencianes no solament tenim la mar, el clima, la gastronomia, la paella, els monuments… Ho tenim i hem de gaudir-ho. Però, de vegades, no veiem altres coses que també ens acompanyen i que són el fruit del treball i la il·lusió de molta gent, de molts anys de treball i esforç, de tindre molt de talent i poder conduir-lo cap a l’èxit. I una d’eixes realitats és l’audiovisual valencià. És per això que hem volgut dedicar-hi el nostre Quadern d’aquest mes, coordinat per José Luis Moreno.

El primer article és de Sara Mansanet, qui escriu sobre el nou cinema valencià: «Quines són les claus que determinen que una creació artística siga pròpia i estiga vinculada a un territori concret»? Només el lloc de naixement d’algun dels membres de l’equip artístic o tècnic o el domicili fiscal d’alguna de les productores participants en el projecte és suficient?

El segon article és de Dora Martí, i fa un repàs sobre l’existència del curtmetratge al llarg del franquisme i en les dècades dels 80 i 90, així com l’experiència de Curts al 2008 del ja extingit Institut Valencià de Cinematografia.

El tercer article és de Sara Álvarez, en el qual parla del talent animat que tantes vegades ha estat guardonat i reconegut. Afirma que, en els darrers deu anys, l’animació valenciana ha experimentat un important creixement i han sorgit noves productores d’animació i se n’han consolidat altres que ja tenen una llarga trajectòria.

El quart article el signa Eduardo Guillot i tracta sobre els festivals de cinema com a eix de vertebració i difusió de l’audiovisual; hi afirma que els festivals compleixen un paper fonamental en la difusió de l’audiovisual i són una cita necessària per a aquest món.

Francesc Felipe escriu sobre el cinema en valencià i acaba el seu article insistint en el fet que cal potenciar que les plataformes audiovisuals incorporen els continguts en valencià i fomentar els continguts en valencià a les xarxes.

Al Quadern també tenen una entrevista a la directora valenciana Avelina Prat, que acaba de dirigir la pel·lícula Vasil, rodada a València i Sueca.