La revista degana en valencià

La «Maremòbil» mediàtica

11/05/2021

Davant la impossibilitat de celebrar la tradicional i multitudinària ofrena fallera de flors a la Mare de Déu dels Desemparats, durant els dies 15, 16 i 17 de març l’Arquebisbat de València posà en marxa una iniciativa consistent a passejar la imatge peregrina de la Geperudeta a dins d’una urna transparent de grans dimensions que, a l’estil del famós Papamòbil –d’ací que haja sigut batejada com la «Maremòbil»–, anava enganxada a un vehicle de tracció mecànica.

D’aquesta manera, sense itinerari conegut ni avís previ –i amb acompanyament musical de goigs i himnes–, entre les 10 i les 18 hores d’aquelles tres jornades la imatge deambulà per diferents parròquies, residències, hospitals i cementeris del Cap i Casal. No realitzà més parades que les estrictament necessàries per motius del trànsit. I, segons que han assegurat els organitzadors, el «gest de proximitat» de la Patrona envers la ciutadania tenia la doble motivació de retre homenatge al món faller i de solidaritzar-se amb les famílies que han patit més severament els efectes de la pandèmia. Fou així que la desfilada, deien, perseguia que els fidels valencians «puguen elevar una pregària a la Mare de Déu, o enviar-li un bes a distància, evitant així concentracions i prenent totes les mesures establertes».

Encara que puga semblar original, cal dir que la iniciativa de passejar la Mare de Déu al damunt d’un automòbil no és nova: compta, si més no, amb un cèlebre precedent que s’esdevingué al municipi d’Alaquàs (l’Horta Sud) fa 93 anys. Així, el 8 de setembre de 1928, festivitat de la Mare de Déu de l’Olivar, els clavaris i organitzadors de la festa tingueren la idea de situar «el anda de la Virgen sobre un auto acondicionado de tal manera que resultó admirable el procedimiento», segons que assegurà la premsa de l’època.

L’acte de 1928 degué obeir a motivacions d’innovació i modernitat: de posar la tecnologia automobilística, en aquell moment de boom del motor d’explosió en una fase encara molt inicial, al servei de la devoció catòlica. Mentre que l’actual pretenia contrarestar els efectes perniciosos de la situació social i sanitària provocada per la Covid-19, que, entre altres moltes coses, han impedit la celebració de les falles i de la macro ofrena que cada any té lloc en honor de la Mare de Déu dels Desemparats.

Ara bé, la iniciativa d’exhibir la Patrona pels carrers i barris de València, ¿ha obeït a alguna intenció més diguem-ne recòndita? Doncs, podria ser. De fet, cal assenyalar que, el primer dia, un responsable de l’Ajuntament de València publicà un tuit burleta al voltant de la passejada mariana que, hores després, en comprovar a quina velocitat li plovien les crítiques, s’afanyà a esborrar. I també, que l’Arquebisbe no pogué evitar la temptació d’exercir com a copilot de la «Maremòbil»; durant sols uns minuts, però els suficients per a «fer-se la foto» i evidenciar que la iniciativa comptava amb el seu suport personal, tal com de seguida acreditaren tot tipus de mitjans.

Per tant, i veient com hi han actuat determinats representants polítics i eclesiàstics, hom es queda amb la sensació que una de les finalitats ocultes que perseguia la desfilada era la d’aconseguir protagonisme mediàtic. La de trobar, vaja, un substitut per al balcó/púlpit que tant deuen haver enyorat durant aquestes no-falles.