La revista degana en valencià

La Marina Alta. Nº 428- Juliol/agost 2017

Tots els anys, la revista dedica un Quadern a analitzar una de les comarques del nostre país. Enguany també, i més ara que a la fi hi ha algun actor polític que ha llançat a la palestra política autonòmica la Llei de comarcalització, amb una certa polèmica inclosa, però per algun lloc cal començar.

SAÓ, enguany, ha elegit la comarca de la Marina Alta, la comarca dual, una de les més conegudes i alhora més desconeguda. És possible aquesta afirmació? Pensem que sí i en donem les raons. Si analitzem el País Valencià, ens trobem amb algunes zones del nostre territori que semblen molt conegudes, i ho són: qui no ha sentit parlar de Dénia o de Xàbia? Quantes persones dirien que la primera paraula que els ve al cap en sentir Marina Alta és «platja». I la comarca en té moltes i de molt boniques, però la Marina Alta, com a dual que és, té costa, una costa molt bonica i coneguda, però també té muntanyes, i moltes, amb unes valls també de les més boniques del país.

És dual també perquè al territori podem trobar grans ciutats amb 20.000 o 40.000 habitants i poblets molt, però que molt xicotets, la qual cosa et permet en molt pocs quilòmetres de recorregut estar en un lloc o en un altre amb les diferències esmentades. Et permet passar de la mar, d’estar amb els peus a l’aigua, a pujar muntanyes de certa alçària. Pots menjar productes molt característics de la Mediterrània o uns aliments de muntanya. Però, i és important fer-ne menció, el valencià està present en una i altra zona. Hi podem trobar ciutats amb més de 100 nacionalitats diferents i on el valencià siga una llengua viva –sempre millorable la seua situació–, però viva i que s’usa amb absoluta normalitat i amb un grau de qualitat molt bo.

Per totes aquestes coses i moltes altres, la comarca de la Marina Alta és per a moltes persones com una mena de rovellet de l’ou en el qual s’inclouen molts dels trets característics dels valencians i valencianes; una terra on et pots perdre entre les seues aigües, les muntanyes, les seues històriques pedres, la seua gastronomia… Tal vegada, perdre’s en un cert paradís.

Per això, hem volgut comptar amb les aportacions de Rosa Seser, Josep Ahuir, Joanmi Rafet, Jovi Lozano i Mar Reus. A més, el Quadern es completa amb una entrevista a Vicent Grimalt, alcalde de Dénia. Esperem que ens ajuden a conéixer millor aquesta comarca nostra. Però, no ho obliden: és millor anar-hi i gaudir.

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top