La revista degana en valencià

La música valenciana reviscola

21/04/2021

JORNADES

#PrimaveraMusical

El Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant organitza els dies 4, 5 i 6 de maig unes jornades al voltant de la música valenciana i l’exposició #PrimaveraMusical que va obrir les portes al mes de març.

Durant tres dies, protagonistes del món de la música, acadèmics que n’han fet recerca, docents que n’han fet aplicació a l’ensenyament i periodistes, explicaran el seu punt de vista i debatran amb els assistents. Unes jornades que combinen la formació i la divulgació del món de la música al País Valencià. Amb l’embolcall de la música, parlarem de sociolingüística, d’escola, de mitjans de comunicació, de memòria, de llengua o de festivals.

Cada dia començarà amb una ponència. El primer dia Jordi Oviedo ens presentarà com València forma part del paisatge líric de multitud de cançons; l’endemà, Josep V. Garcia ens parlarà de la seua recerca en el model lingüístic que fan servir els grups valencians; i l’últim dia, el periodista Vicent X. Contrí ens farà una retrospectiva dels festivals pioners, com per exemple l’Almadrava Rock, als Poblets, o el Rock a la Mar, a Dénia, en què ell va tindre un paper clau.

Entre els músics, comptarem amb Feliu Ventura, protagonista del documentari La memòria de la música, un viatge per Llatinoamèrica i pels llocs de la memòria que tant l’han influenciat en les seues cançons. També ens visitarà la rapera Tesa, que col·labora en un projecte de la Conselleria d’Educació per a treballar l’oralitat de la llengua a través de les cançons improvisades.

A més, hi haurà una sessió d’experiències didàctiques al voltant de la música aplicades a centres de secundària i de formació d’adults. Francesca Cano ens parlarà del Tio Canya, el personatge model de la sociolingüística valenciana i reversionat una i altra volta pels músics valencians; Jaume Llopis ens explicarà les aplicacions tecnològiques que utilitza des de fa anys per a ensenyar llengua a través de la música; i Pau P. Pla farà un recorregut per les variants dialectals a través de cantants femenines.

Finalment, les jornades es clouran amb una taula redona que tractarà la presència de la música valenciana en la ràdio. La moderarà Bernat Picó, dedicat professionalment a la comunicació i antic membre del grup Mugroman. A la taula participaran Manuela Alandes, presentadora de Territori Sonor en À Punt i abans cantant de Soul Atac; Carlos Ripollès, del podcast Els viatges de Carlos Carlos; i Pere Barber, del programa A contracorrent.

Les jornades estan organitzades en coordinació amb el CEFIRE atès el seu vessant de formació docent i com la música és un element transversal en diverses matèries d’ensenyament.

La inscripció és oberta des del 13 d’abril i acabarà el dilluns 26 d’abril a les 14.00 h.

A més de l’assistència presencial limitada a l’aforament disponible, les persones inscrites podran seguir les jornades en línia. Aquest format dual, facilitarà que hi participen més persones.

Al web es pot fer un petit tast gràfic i audiovisual de l’exposició i podreu conèixer totes les activitats complementàries que s’hi van programant: primaveramusical.ua.es

Per a més informació i detalls: servei.llengues@ua.es – 965 90 34 85

Adjunt trobareu material gràfic de les jornades.

PROGRAMA

dimarts 4 de maig

  • 00 – 16.15 h Inauguració
  • 15 – 17.00 h Ponència
    «València com a ciutat musicada»
    Jordi Oviedo (Florida Universitària)
  • 00 – 17.30 h Presentació
    «Projecte educatiu d’intercanvi Rapsodes»
    Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació de la GVA
  • 30 – 18.30 h Projecció documentari
    «La memòria de la música»
  • 30 – 19.30 h Debat
    Amb el cantant Feliu Ventura, protagonista del documentari

dimecres 5 de maig

  • 30 – 16.30 h Ponència
    «El model lingüístic de la música en català al País Valencià»
    Josep V. Garcia Sebastià (Universitat d’Alacant)
  • 30 – 18.30 h Experiències didàctiques
    • «El ‘Tio Canya’ a l’escola amb la cara ben alta»
      Francesca Cano (IES Rodolfo Llopis, Callosa d’en Sarrià)
    • «Ensenyar gramàtica amb cançons i TIC»
      Jaume Llopis (CFPA Beniassent, Muro-Cocentaina)
    • «Veus femenines i varietats dialectals»
      Pau Pasqual Pla (IES 9 d’Octubre, Carlet)

dijous 6 de maig

  • 00 – 17.00 h Ponència
    «Els festivals pioners al País Valencià»
    Vicent Xavier Contrí
  • 00 – 17.30 h Experiència didàctica
    • «Projecte educatiu Rapsodes»
      Tesa (cantant i participant del projecte en instituts)
  • 30 – 19.30 h Taula redona
    «La ràdio i la música valenciana»

    • Manuela Alandes
    • Carlos Ripollés
    • Pere Barber

modera: Bernat Picó