23/07/2021
A poc a poc els humans anem comprenent que som part de la Natura, no els seus amos externs, i que tot allò que li fem acaba repercutint d’una u altra forma sobre nosaltres mateixos. Ens costa molt, però anem aprenent-ho, en bona part pels problemes que hem provocat i que són cada volta més greus: emergència climàtica, aire contaminat i malalties derivades, aigües subterrànies i superficials amb nitrats i plaguicides, microplàstics fins en l’aixeta, esgotament dels recursos naturals, pandèmia global, extincions d’espècies, etc., etc., etc.
Però molts encara mantenen el prejuí de què la Natura és com un gran parc d’atraccions per a esplaiar-nos nosaltres, que som el non plus ultra de la Creació, els amos del món… I creuen que, per exemple, podem tindre un baret enmig de la muntanya per anar a fer-nos unes canyes o una paella, i també uns quants cérvols acorralats per anar a vore’ls i tirar-los algun trosset de pa de tant en tant.
Alguns pensàvem, i desitjàvem, que ja no s’obriria més el bar dels caçadors a La Casella, perquè està totalment fóra de lloc i pot resultar fins i tot perillós en estiu, a més de fomentar les visites en cotxes, que són els majors emissors del CO₂ que està calfant el clima. I que als pobres cérvols se’ls endurien a un parc natural on pogueren estar amples i lliures. Però sembla que l’actual govern municipal d’Alzira tampoc s’atreveix a enfrontar-se amb aquestes males costums heretades.
I ara, a més, han organitzat una sèrie de visites nocturnes al cor de les nostres muntanyes precisament durant les setmanes de més calor. Però és raonable fomentar les visites a la muntanya en ple mes d’agost, amb probables ones de calor i ponentades? Han tingut en compte que en l’ecosistema de la muntanya hi ha molta fauna i la majoria descansa a la nit? És que ja no podem deixar tranquils els animalets ni durant la nit? I són conscients que així també fomenten l’ús del cotxe (perquè la majoria, per no dir tots, acudiran en cotxe fins a l’alt punt de trobada)?
És tot un detall que dediquen un parell de nits a la bici, suposant que no facen trampes amb les còmodes elèctriques i que tots vagen en bici des de casa fins a l’inici de la ruta, cosa que dubtem. Però això no excusa ni compensa les altres nits en cotxe. Amb aquesta iniciativa indubtablement no li fan cap favor a la Natura.
En fi, açò és com els que diuen de “ficar en valor” La Murta o altres espais naturals. En realitat el Paratge Natural Municipal Murta i Casella ja té molt de valor intrínsec, perquè és un santuari de biodiversitat, absorbix el CO₂ i frena l’escalfament global, neteja l’atmosfera, reté l’aigua de pluja, carrega l’aqüífer, evita l’erosió, suavitza el clima, etc., etc. De veres cal posar-ho en valor? En tot cas, cal que els educadors duguen allí els xiquets i joves perquè el coneguen, l’estimen i el cuiden, com ja estan fent al llarg del curs. Però no cal fer més publicitat ni dur més gent perquè ja és massa conegut i la massificació pot degradar-lo i ficar-lo en perill. No s’ha de prohibir l’entrada, però tampoc s’ha de promocionar turísticament!
Necessitem comprendre d’una vegada que som part de la Natura i que aquesta no és un adorn ni un parc d’atraccions per a nosaltres. És com la nostra segona mare, que ens dóna l’aire que respirem i l’aigua que bevem, i com a tal hem de respectar-la i cuidar-la, sense destruir-la ni aclaparar-la.