La revista degana en valencià

La Plana Alta diu no a Magda

El 7 de febrer, el Ministeri per a la Transició Ecològica publicava en el BOE una declaració d’impacte ambiental (DIA) favorable per a la instal·lació d’una macroplanta solar batejada Magda que amenaça una bona part de la comarca de la Plana Alta, sobretot el municipi de les Coves de Vinromà, però també els termes de Benlloc i Cabanes. El projecte és impulsat per dues grans empreses estrangeres: la francesa Akuo Energy i la xinesa Premier Energy. L’extensió tramitada és de 472 hectàrees de terreny, on s’instal·larien 258.622 plaques fotovoltaiques amb una capacitat de producció de 150 megavats. A més, la línia d’evacuació de quasi 53 kilòmetres travessaria onze municipis més fins a arribar a la capital de la Plana.

Aquest projecte compta amb una forta oposició de la gent del territori, però també de les institucions valencianes. La consellera d’Agricultura i Transició Energètica, Isaura Navarro, al·legava que l’emplaçament no era idoni per motiu de ser terrenys en plena producció agrícola, i la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, en declaracions a Castellón Plaza, afirmava que el terreny s’ubicaria en la zona de més valor de tot el terme municipal i que, a més, afectaria àrees crítiques per a la recàrrega d’aqüífers. També la Diputació de Castelló i molts ajuntaments de la zona, amb la curiosa excepció del de les Coves de Vinromà, han aprovat declaracions institucionals contràries al projecte. Així mateix, les Corts Valencianes van acordar la paralització immediata del macroprojecte arran d’una proposició no de llei presentada per Compromís a la qual es van sumar els altres dos partits del Botànic. Després de la DIA favorable s’hi han afegit la resta de partits de l’oposició.

També s’han presentat 25 al·legacions de particulars que veuen els seus terrenys i negocis perjudicats. L’associació Nostra Terra també hi ha presentat al·legacions: la seua portaveu i xicoteta propietària, Cinta Moliner, en declaracions a La Veu del País Valencià, explicava el perquè de la seua oposició: «La superfície de 400 hectàrees a les Coves de Vinromà és la millor del terme, als plans de la Partida de Dalt. Hi ha un nombre molt elevat de població disseminada i vora 80 propietaris d’unes 260 parcel·les, totes cultivades i cap erma. S’haurien de tallar més de 60.000 arbres productius, sobretot ametlers, però també oliveres i garroferes». I en declaracions al mateix mitjà, Carmelo Barreda, tècnic de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre de les Coves de Vinromà, calculava que es perdria el 15 % de la producció, que d’eixa zona procedeix vora el 80 % del cultiu ecològic, i això podria posar en perill la viabilitat de la cooperativa.

El passat 26 de febrer, convocats per l’associació Nostra Terra i la Coordinadora Valenciana per una Ubicació Racional de les Energies Renovables, va tindre lloc una manifestació a les Coves de Vinromà amb el lema «Pel futur del món rural». La manifestació va reunir més de 2.000 participants, amb la presència de tota la societat civil i política.

Davant d’aquesta oposició, l’empresa promotora Akuo ha fet públiques algunes modificacions com que l’extensió definitiva serà de 250 hectàrees, que descarten l’expropiació de terrenys i que les plaques solars s’ubicaran únicament en els terrenys signats amb els propietaris. Fins i tot proposen un pla de restauració vegetal i integració paisatgística, però la gent del territori no se’n refia: arrancar 60.000 arbres no és un bon model de transició ecològica.