La revista degana en valencià

La plataforma en línia d’arts escèniques StageIn estrena “Presoners” de la Generalitat Valenciana i creada per Albena Teatre

03/12/2021

La proposta teatral es va alçar amb el reconeixement al Millor Text en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2021, atorgats per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), a més de tres nominacions a Millor Espectacle, Millor Direcció, a Carles Alberola i Millor Intèrpret, a Bruno Tamarit.

StageIn, la plataforma en línia amb continguts escènics a la carta presenta hui “Presoners”, una obra coral que recrea les comunicacions per carta que els presos del franquisme tenien amb els seus familiars. Es tracta d’una composició de sis monòlegs que pretén ser un record i un homenatge a la veu de tots els que van ser silenciats durant els quaranta anys de la dictadura franquista i que ara, per primera vegada, es pot gaudir també en pantalla, des de qualsevol lloc del món.

“Presoners” és una producció de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, amb direcció tècnica i artística d’Albena Produccions (Albena Teatre). Està basada en persones i fets reals i s’enquadra en un període de la història d’Espanya que s’inicia a la fi de la Guerra Civil i es prolonga fins al 1975. La proposta fa un retrat dels presos polítics que, encara que amb diferents classes socials i ideologies, van ser privats de llibertat per desafecció al règim de Franco.

El rodatge de l’obra, que es va dur a terme en diferents espais del Monestir de Sant Miquel dels Reis, a València, ha estat conduït per l’equip de StageIn, que també actua com a productora, adaptant el llenguatge teatral a les pantalles amb una qualitat i estil propis del cinema. L’espai escènic dota de realisme a l’obra, ja que el monestir va ser una presó des de finals del XIX fins a 1960.

Darrere del muntatge, reconegut com el Millor Text en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2021 es distingeix també el treball de noms de prestigi en l’escena teatral valenciana. Començant per Carles Alberola, que dirigeix el projecte, i al qual se sumen els textos escrits per Pasqual Alapont (“Descalç”, interpretat per Bruno Tamarit), Sonia Alejo (“Matilde i els llops”, amb interpretació d’Águeda Llorca), Chema Cardeña (“La veu d’altres” amb Miguel Ángel Romo com a protagonista), Patricia Pardo (“Les arracades i el pantà”, interpretat per Merce Tienda), Rodolf Sirera (“Matinada”, amb interpretació de Maria Caballero) i Begoña Tena (“El mestre”, protagonitzat per Enric Juezas). A aquestes sis històries se suma el pròleg de Chema Cardeña, “La memòria tancada” i l’epíleg de Pasqual Alapont “El clam del silenci”.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha definit Presoners com un “document sobre el nostre passat que reflecteix el sofriment de les persones que injustament van ser privades de llibertat per defensar una societat millor per a tots”.

Amoraga ha explicat que amb la difusió d’aquesta obra per la plataforma Stagein “s’amplifica el nombre de persones que poden visionar aquest espectacle d’històries que commouen i que no han pogut assistir a les representacions del Monestir de Sant Miquel”.

Carles Alberola, director de Presoners, afirma que “les cartes dels nostres presoners estan adreçades a l’espectador, a qui s’interpel·la amb la mirada, des de la intimitat i el dolor, amb el desig que no s’oblide el nostre passat i que les generacions futures ho puguen fer millor”.

Digitalització de contingut escènic

StageIn va nàixer el novembre de 2020 amb la intenció de crear un important catàleg escènic amb propostes innovadores i de qualitat, que es puguen gaudir de manera inclusiva i multilingüe, un dels valors diferencials de la plataforma. En el cas de “Presoners” està disponible amb subtítols en castellà, valencià i anglès i accessible per a persones sordes i cegues, ja que estes últimes poden disposar d’audiodescripcions. Això converteix a StageIn en una eina pionera i oberta a tots i totes.

Aquesta convivència entre el format presencial i digital beneficia tant a l’espectador que no té al seu abast opcions per a acudir a teatres i sales, com als creadors i creadores que utilitzen la plataforma com a via de distribució per a artistes, festivals o contenidors escènics.

“Presoners” ja està disponible, amb lloguer gratuït, en www.stagein.tv

Inscriu-te al nostre butlletí

Top