La revista degana en valencià

La premsa d’informació en valencià – Nº483

Continuant en la línia que iniciàrem al gener d’enguany, els portem un Quadern sobre la premsa i el valencià, aspecte fonamental per a consolidar, o no, la nostra llengua a la societat del segle XXI. El tema a analitzar era complex i se’n podia fer un enfocament o altre. Saó els aporta cinc articles i una entrevista.

El primer paper el signa Rafa Xambó. És un article que fa un repàs a la nostra història passada i també a la més pròxima. Ell pensa que els valencians no hem tingut massa sort amb els mitjans de comunicació. Analitza el procés de castellanització després de la Batalla d’Almansa i al llarg de tot el franquisme. Recorda amb certa alegria el nou valencianisme dels anys 70 i 80, però també insisteix en el rol fonamental de la dreta i l’extrema dreta encabotades a fer malbé qualsevol progrés en la normalització del valencià als mitjans de comunicació, analitzant també el paper del PSOE i PP. És un article que toca més d’una ferida.

Moisès Vizcaíno, editor de Diarilaveu.cat i laveudelsllibres.cat, analitza les dificultats actuals per a fer viable un projecte i comença afirmant que no es compleixen alguns articles de la LUEV sobre el dret de ser informats pels mitjans de comunicació, tant en valencià com en castellà, entre altres. Examina les diferents fases per què han passat els mitjans digitals en valencià que ell ha intentat desenvolupar i les dificultats que sempre hi ha trobat. Són molt aclaridores les taules sobre la inversió publicitària de la Generalitat en els quinze mitjans que més diners reben en 2019 i 2020.

Francesc Martínez Sanchis fa un repàs al camí, tortuós, de la premsa en valencià després dels 40 anys d’Estatut d’Autonomia, i recorda que si no tenim un espai de comunicació propi, no tindrem plena normalització de la llengua. Recorda alguns dels atacs i segrests cap a alguns mitjans de comunicació en la Transició i fa també una relació dels mitjans de comunicació actuals que, tot i un tímid augment, afirma, els valencians ocupen un espai testimonial en l’ecosistema comunicatiu valencià.

Ramon Grau, president de l’AMIC Valencians, explica què és i a qui reuneix: són més de setanta capçaleres i un total de més de cinc-cents mitjans en suport paper i digital a tots els territoris de parla valenciana. Són ja vint-i-cinc anys de vida i ho celebra amb un eslògan, «Mitjans de proximitat, periodisme d’alta fidelitat», apostant pel rigor i la qualitat, que és l’única manera de lluitar contra la desinformació.

«Informar, en valencià, en temps difícils» és l’article que signa Luis Peidro, director d’El Nostre. Ell ens explica com naixen i com aposten clarament pel periodisme local i de proximitat. Analitza els quasi 10 anys de vida, ara amb set capçaleres i una pàgina web, sense renunciar a la nostra llengua.

Al Quadern podran llegir també una sucosa entrevista a Francesc Pérez Moragón, observador perspicaç de la realitat valenciana.

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top