La revista degana en valencià

La primavera de les arts escèniques

06/10/2022

Quan llegiràs aquestes línies estarà acabat de finalitzar Dansa València, un dels festivals de dansa amb més solera i prestigi de tot l’Estat. Nascut al 1988 en plena eclosió de la dansa valenciana, el festival va decaure durant la dècada anterior i fregà la desaparició absoluta per deixadesa i desinterés polític, fins que al 2018 va renàixer gràcies a l’impuls de les companyies i dels professionals de la dansa valenciana i, evidentment, gràcies al suport de l’Institut Valencià de Cultura. I ha sigut l’edició d’enguany, sota la direcció de María José Mora, quan ha fet el salt i l’assalt definitiu a tornar a ser considerat un dels millors festivals de dansa i moviment escènic de l’Estat, amb una programació ambiciosa tant autonòmica com estatal i internacional.

D’altra banda, el Circuit Cultural Valencià, eix vertebrador de les arts escèniques a la Comunitat, arriba a la xifra de 89 municipis i dues universitats que, conjuntament amb l’Institut Valencià de Cultura, programen espectacles de teatre, dansa, circ i música a les seues sales i carrers, fomentant tant la creació com la difusió cultural i, no menys important, creant riquesa i en gran mesura treballant per la subsistència del sector.

Els passats dies 29 i 30 de març, els programadors i programadores del Circuit es van reunir a Borriana en unes jornades que, amb el títol «Emergent-cies», a més de reflexionar i compartir informacions i experiències, han servit per a presentar sis espectacles de les companyies més innovadores i emergents de l’actualitat valenciana. Aquests espectacles tenen després un tractament especial per al seu foment i gira dins del circuit. Els elegits han sigut: Peus dalt (circ), La casita (teatre), Non sum qualis (dansa), El perro (mutante) del hortelano (teatre), Cadira verda (teatre) i Cooldesac Folk (música).

Afegim també la celebració els dies 1, 2 i 3 d’abril de MIRA, la Fira d’Arts de Carrer de Gandia, amb una excel·lent programació d’espectacles de carrer igualment autonòmics, estatals i internacionals de qualitat i que ha pogut salvar-se de la pluja amb èxit de públic i programació.

I per a finalitzar aquesta optimista crònica de primavera escènica, tan diferent de la meteorològica, congratula saber la gran quantitat de candidatures valencianes als Premis Max. Cal assenyalar, però, que de moment són només candidatures, i que posteriorment es decidiran els i les candidates oficials i el resultat final es coneixerà en la gala que tindrà lloc a Maó el 6 de juny.

I no oblidem la programació regular a les sales de les tres capitals, sobretot del cap i casal, que està sent igualment productiva per a les companyies valencianes. Ens agrada ser optimistes alguna vegada, posant com a nota negativa el lent retrobament del públic amb les sales, amb una assistència postpandèmica que, tot i que va creixent, ho fa molt a poc a poc. Animem el públic a retrobar-se amb la cultura, un be comú. I recordeu: la cultura és segura (i cura).