28/02/2020
Els germans Begues Boix junt als germans Gallen Ferreres i uns amics, a un mas.
Arxiu Pascual. Ajuntament de Morella, núm. 3053.
Que la ciutat de Morella va aparellada al turisme no és un fet nou. La primera guia amb una clara finalitat turística, la trobem a l’any 1929 amb el títol Guía geográfico-histórico-descriptiva de la ciudad de Morella, d’Antonio Begues Boix. El seu autor ja va veure que el turisme seria un dels atractius més importants de la ciutat i, doncs, va sentir la necessitat d’escriure una publicació que fes una descripció històrica, geogràfica i dels elements més importants de la ciutat sexennal per tal que els futurs visitants els pogueren conéixer i apreciar-los, conscient de la gran riquesa històrica i monumental que tenia.
Editada a València, aquesta obra ja fa una revaloració del patrimoni morellà en una època en què també es comença a exigir-ne la conservació. Ell intueix que pot constituir una riquesa a la qual, fins aquell moment, no es donava massa importància. Fins i tot, que podia ser una manera d’atraure i potenciar un turisme incipient cada vegada més nombrós. La guia comença fent un viatge molt visual amb autobús a través dels diversos pobles que hi ha en el camí que va de Vinaròs a Morella. Durant aquest trajecte ens fa una descripció de tot allò que el viatger pot veure o visitar en el camí d’anada, amb els elements històrics i monumentals més importants. Tot per tal que el turista no se’n perda cap detall i puga aprofitar al màxim la visita.
És important perquè ens parla de llocs, persones i obres d’art que després de la Guerra Civil desapareixeran. Begues, sense desitjar-ho, converteix aquesta obra en una descripció i un valuós testimoni històric i social d’aquella època. En tot moment utilitza un llenguatge molt comprensible, ja que és una obra amb vocació divulgativa i universal; l’autor, en diverses ocasions, interpel·la el lector, amb qui estableix un diàleg. El relat va acompanyat de les imatges de l’Arxiu Pascual —fotògraf morellà amb un gran fons— que documenta tota l’època dels anys 20 a Morella. A més, trobem al seu interior diversos gravats que il·lustren moments històrics de la ciutat o que testimonien costums socials de l’època després desapareguts.
Begues va rebre una formació religiosa i cultural àmplia. Una prova en són els coneixements sobre diversos camps com ara la geografia, la història o la història de l’art, que podem veure reflectits en la guia. Pel que fa a les fonts bibliogràfiques utilitzades, veurem que l’autor en fa un ús molt exhaustiu, fet que trasllueix el gran abast intel·lectual com a professor, bibliotecari, cronista i fins i tot director dels escolapis que era.
L’autor destaca en aquells anys la ciutat de Morella com a destinació turística de primer ordre per la quantitat i la qualitat dels seus monuments. El temps li ha donat la raó, ja que cada any molts turistes vinguts d’arreu del món arriben a aquesta ciutat per visitar-la i això representa la primera font d’ingressos.
Antonio Begues Boix, l’autor de la guia.
Article publicat al número de desembre 454.