La revista degana en valencià

La tournée reial mentre el poble es queda “de Rodríguez”

25/06/2020

PSOE, PP i Vox -entre altres representants del “constitucionalisme”- han vetat aquesta setmana que s’investigue la corrupció (presumpta, és clar) de la monarquia, l’estafa del Castor o el terrorisme d’Estat dels GAL. A través de la premsa internacional, hem conegut que l’adjudicació espanyola del que s’havia batejat com a “AVE a la Meca” va ser una orgia (una de tantes) de comissions i barra lliure de corrupteles diverses en plena sintonia amb una de les tiranies més sanguinàries i sàtrapes d’aquest sistema solar. A través de la premsa internacional també, hem conegut que el “preparado” és exactament igual que son pare (oh, sorpresa!), el “campechano”, pel que fa a l’ètica pública. Finalment, mitjançant un cable desclassificat de la CIA, hem pogut confirmar allò que no ens hauríem cregut mai de cap altra manera: sí, Felipe González -de nom de guèrre Isidoro- era l’X dels GAL. Qui s’ho haguera imaginat?

Tot això, ho hem vist aquests dies. Com també hem vist els de Pablo Iglesias passar de denunciar les “mans tacades de calç viva” de Felipe González a justificar que no calia investigar el terrorisme d’Estat, ja que ens “distreia de les coses importants”. Tot això, però, no calia que vinguera ningú a explicar-nos-ho, que ho sabem perfectament. Tanmateix, la imatge de l’exemplar democràcia espanyola, amb la seua premsa callant amb silencis eixordadors les obvietats que es publiquen a l’estranger, i les seues forces polítiques bloquejant qualsevol investigació al Congrés, ha quedat retratada amb la seua habitual preciositat i elegància.

Però més preciosa i elegant encara està sent la campanya per recuperar la imatge pública que els actuals monarques espanyols han posat en marxa. Efectivament, don Felipe i doña Letizia recorreran aquest estiu les seues possessions en una gira per tot l’Estat espanyol. És a dir, turisme per solucionar el descrèdit públic, de la qual cosa en diuen treball intensiu i estar en contacte amb les preocupacions i necessitats del pueblo llano.

I això en un estiu en què els seus súbdits ho tindran més magre que mai per fer vacances. En primer lloc, per una crisi econòmica que la combinació de la pandèmia de la Covid19 i el monocultiu turístic ha fet que a Espanya siga de les més agreujades del món. En segon lloc, per por o prudència, ja siga perquè hi ha una gran quantitat de població que s’ha vist paralitzada per la duresa de les circumstàncies inèdites d’un virus que ens ha colpejat sense capacitat de reacció o simplement perquè allò més sensat des d’un punt de vista estrictament mèdic siga continuar exposant-se el mínim possible al contacte social per evitar més contagis (cosa òbvia des del moment que et lleves les ulleres de veure el món en base a números rojos o negres de balanços econòmics). En tercer lloc, perquè, senzillament, formen part d’un grup de risc que ha de cuidar-se i protegir-se al màxim.

Doncs bé, com hem vist, enmig d’aquest panorama, la millor idea que li ve al cap a la Casa Reial que “entre todos nos hemos dado” és passejar-se pel “territorio nacional” i refregar per la cara als súbdits que ells viuen -efectivament- a “cuerpo de rey” a la seua costa. I, per si no en fóra prou, en les fotos se’ls veu sense mascareta, que ja sabem que el virus “no entiende de territorios”, però sí de sangs, i, quan en veu una de blava, respecta tan noble llinatge.

Sincerament, a mi el que no em ve al cap és una millor definició de què és Espanya. I ara que cadascú en busque l’adjectiu, que de ben segur que serà molt més benèvol del que són els fets en ells mateixos.

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top