La revista degana en valencià

La VI Conferència de la Cultura

Els passats 1, 2 i 3 de febrer va tindre lloc a València la VI Conferència Estatal de la Cultura, on gestors i gestores de tot el país es reunien al voltant de tres ítems: «Innovació, accessibilitat i sostenibilitat, reptes de la gestió cultural actual».

Tres dies intensos de conferències, debats, punts de trobada i converses amb una organització extremadament acurada que tenia en compte tots els detalls per a crear un clima idoni perquè els professionals de la Cultura s’aturaren a reflexionar i compartiren coneixement per poder continuar el seu camí.

Uns dies d’inspiració i il·lusió encetats per Roberto de la Iglesia amb la seua conferència inaugural «Innovación cultural para un futuro sostenible, inclusivo y hermoso». Una gran conferència que va ser un plaer escoltar per a les persones assistents. De la Iglesia ho va deixar clar des del principi: la Cultura ha de reconvertir-se, no es pot entendre ja com un ens únic. La Cultura ha de ser transversal i ha de centrar-se més que mai en la persona com a centre. Cal entendre la Cultura com a «constructora de la ciutadania».

A aquesta conferència la van seguir un fum més de propostes durant la resta de dies de mans de grans professionals com Raúl Abeledo, Mercè Luz, Miguel González, Núria Enguita, Gemma Carbó, Francesc Cabañes, Almudena Heredero, Josep Lluís Galiana, entre molts altres, des d’ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) fins a projectes emergents i fora de radar que van despertar els sentits de totes les persones que estàvem allí presents.

Tres dies intensos en què els professionals que vam tindre la sort de poder participar-hi vam carregar la motxilla d’il·lusió, de propostes i de futur. Tant de bo la voràgine de burocràcia i ritme frenètic que vivim ens permetera gaudir de més jornades així per carregar les piles. I ja no tan sols per prendre energia, sinó per a preparar-nos a compartir i formar les generacions de professionals que van ocupant espais i que necessiten l’experiència i el bon fer dels seus predecessors.

La Cultura és un bé essencial i un motor de canvi social. Els gestors i les gestores de la Cultura –els d’abans, els d’ara i els que vindran– tenim una gran responsabilitat i cal que avancem al costat de la societat per a realment ser eixa llavor que necessita per a evolucionar. Cal dir també que necessitem que els nostres dirigents ens permeten fer-ho i que la societat pose en valor la Cultura i el seu poder social.

En conclusió: unes jornades molt necessàries i que, de segur, han estat un punt d’inspiració i reflexió per als professionals de la Cultura. Gràcies a l’Associació Valenciana de Professionals de la Cultura i a la Federació Estatal de Gestors Culturals per fer-ho possible, i, com no, a la resta de col·laboradors. Sens dubte, ens veurem en la VII Conferència Estatal de la Cultura.