La revista degana en valencià

L’AAPV celebra la gran nit dels actors i actrius professionals valencians


Foto: Clara Muñoz

L’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) va entregar la nit del dilluns els seus premis en el transcurs d’una gala que va tindre lloc en el Teatre Principal de València

L’actriu Pilar Martínez va rebre el Premi d’Honor Narcís 2024 en reconeixement la seua trajectòria professional al teatre, al doblatge i l’audiovisual valencians

També el Premi Taules a ASSITEJ España per la seua tasca i foment d’estudis, investigacions, cursos, tallers i jornades a favor del teatre per a la infantesa i la joventut

En paraules de Maria Almudéver, presidenta de l’AAPV, “ha sigut una declaració d’intencions per part del sindicat, tant a nivell laboral com a nivell humà, i sobretot estic molt feliç, perquè el dilluns hi havia molta gent, i molta gent jove de la professió. Veure a tanta gent jove amb la força que tenen, amb la il·lusió, amb les ganes… Estic en un moment que aprenc moltíssim d’ells. Crec que tinc moltes coses a dir. Personalment, em mouen el sòl i l’ànima i em mire en ells. A més, hi ha un equip humà que realitza la seua labor amb molta cura i afecte. Estic molt contenta de la gala”.

Per a Pau Vercher, secretari general de l’AAPV, “la gala és un moment puntual del sindicat i, com vam dir al discurs, és una excusa meravellosa perquè la professió es reunisca, compartisca impressions, es retrobe, parlen entre ells… És l’excusa perfecta per a estar en contacte. El sindicat va molt més enllà d’una gala, però la mateixa gal·la és un moment i un símbol d’unió de la professió en la qual fem eixa ¨juntaeta”, estem junts, compartim opinions, les problemàtiques que ens passen a tots. És un moment de germanor, de comboi, i pensant que hem d’estar més units cada vegada per poder lluitar pels nostres drets dia a dia”.

A la gala, es van viure moments d’intensa emoció quan les premiades i els premiats d’enguany pujaven a l’escenari, i també de record per a les persones absents que ens van deixar al llarg de l’any. A més dels guardons, a les categories de teatre, doblatge i audiovisual, es van entregar el Premi d’Honor Narcís i el Premi Taules.

Lara Salvador va rebre el Premi a la Millor Interpretació Femenina de Teatre pel seu treball a ‘La senyoreta Júlia’. Com ella mateixa va assenyalar, “per a mi és un regal enorme aquest reconeixement dels meus companys i companyes de professió. Una alegria molt gran”. El Premi a la Millor Interpretació Masculina de Teatre va ser per a Jorge Valle pel seu treball en ‘Los que comen tierra’.

El Premi Crisàlide a l’Actriu Revelació es va atorgar a Carla Pascual per ‘Consciència’, ‘Després de tu’ i ‘El món està trencat però es pot caminar’. Un premi molt especial com va destacar amb les seues paraules: “Il·lusió, agraïment i forces per a continuar treballant és el que vaig sentir en rebre el reconeixement. Molt orgullosa d’estar arrelada al nostre món artístic i preparada per a créixer en la professió.” El Premi Crisàlide a l’Actor Revelació va ser per a Yeray Varo per ‘Bruno, el musical que lo cambió todo’, ‘La llave mágica’, ‘Hechizados’ i ‘El Lazarillo de Tormes’. Va subratllar que estava “molt emocionat i agraït. És un premi que ve de companys de professió. Són persones que admire i un exemple. Vull donar les gràcies. Molt agraït a Mamen Mengó i Víctor Lucas per haver confiat en mi. Van saber veure el talent ocult que hi havia, i sempre trauen a relluir la meua millor versió”.

A la categoria de doblatge, Paola Navalón va rebre el Premi a Millor Interpretació Femenina de Doblatge per ‘Harley Quinn’ ; i el Premi a Millor Interpretació Masculina de Doblatge va ser per a Fer Barber per ‘Nate el grande’. Maria Caballero per ‘Olvido’ i Ramon Rodenas per ‘Les vacances de Mara’ van rebre el Premi a Millor Interpretació Femenina i Masculina d’Audiovisual, respectivament.

A més, l’actriu Pilar Martínez va ser guardonada amb el Premi d’Honor Narcís 2024. Un dels moments més especials de la seua trajectòria professional, en les seues paraules, “em sent molt orgullosa de la meua professió, i de les meues companyes i companys de professió. El dilluns van demostrar el que costa mantindre’s com a actriu. Al final té una recompensa i l’aplaudiment que em donaren en la gala, mai l’oblidaré. Ha sigut l’aplaudiment més increïble que he sentit i rebut en la meua vida, i vull donar les gràcies a totes i a tots. És un premi preciós i que tindrà un lloc al meu cor sempre”.

De la trajectòria de Pilar Martínez (València, 1961) destaca el seu primer treball professional com a Cassandra, una esclava troiana, en teatre de carrer, a les places dels pobles, amb ‘Vuelve Agamenon’, del grup de teatre ALAIRE. Amb Pilar Almeria, Andrés Navarro, Amparo Ferrer Báguena, tots dirigits per Aurelio Delgado. També va ser molt reconegut el seu paper de gitana a l’obra ‘Jar’, parlada en caló on compartia escenari amb Manuel Veiga , espectacle revelació a la Fira de Tàrrega i la seua porta d’entrada al teatre de Catalunya. Un muntatge bàsic i molt recordat va ser ‘¡Ay, Carmela!’ a Barcelona, amb direcció d’Antonio Simón Rodríguez i text de José Sanchis Sinisterra. Entre els seus treballs més significatius, ‘Las madres presas’ de Manuela Ortega; ‘Sopa de pollastre amb ordri’, Premi 2005 de ‘Les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana’ a la Millor Actriu Protagonista, dirigida per Carme Portaceli; ‘Los días felices’, de Samuel Beckett amb direcció d’Aurelio Delgado; i ‘Perquè t’estime que si no…’, escrita i dirigida per Carles Alberola.

D’altra banda, ASSITEJ España va rebre el Premi Taules 2024 per la seua tasca i foment d’estudis, investigacions, cursos, tallers i jornades a favor del teatre per a la infantesa i la joventut… Va ser fundada a París el 1965 per l’Institut Internacional de Teatre de la UNESCO com a aliança global de teatre professional per a la infantesa i la joventut. Hui en dia és una xarxa mundial que uneix milers de teatres, organitzacions i individus a través dels Centres Nacionals en més de 80 països amb l’objectiu clar de propagar el teatre per mitjà de la premsa, el cinema, la ràdio, la televisió i tota mena de canals de difusió. Gràcies a ASSITEJ s’han fomentat tant estudis, investigacions, cursos, tallers i jornades a favor del teatre per a la infantesa i la joventut a més de recopilar i promoure ‘un repertori dramatúrgic extens, divers i de gran qualitat gràcies, també, a la convocatòria anual de premis d’escriptura’.

En paraules d’Enric Blasi, representant d’ASSITEJ España: “En alguns moments, des d’ASSITEJ es fa una feina fosca i amb poca repercussió, i per tant que un sector tan important com el dels actors i les actrius, en aquest cas del País Valencià, reconeguen aquesta tasca de llavoreta i de cuina a foc lent és un xute d’energia, de més compromís encara, i ens dona coratge per a continuar treballant per al sector familiar, de xiquets i xiquetes, a les arts escèniques. Poder-vos acompanyar en un moment en el qual hi ha una reivindicació pels drets del mateix sector, és una doble recompensa estar al costat de qui ha de vetlar pel sector cultural”.

Donar visibilitat al sector

En total, més de quaranta actors i actrius van participar en un esdeveniment molt especial que va comptar amb presències tan destacades com les de Pilar Almeria, Pep Sellés, Marina Alegre, Mauro Cervera, Ricardo Sáiz, Estela Martínez, Maria Almudéver i Empar Ferrer. A més, la cita va comptar amb les actuacions musicals i en directe de Neus Alborch, Victoria Mínguez i el duo de Maria José Peris i Juan Benavent. També, Candela Mora amb Truman Fernández a la guitarra.