La revista degana en valencià

L’agenda jove 2021-22 de JOVES.NET ajuda a combatre les notícies falses

14/10/2021

Les notícies falses fomenten els discursos d’odi i la ignorància entre la gent jove

Es distribuiran gratuïtament 6.000 agendes en els municipis de la Xarxa JOVES.NET

Fake news és el nom que reben les notícies sense veracitat i que es transmeten a través de diferents portals de notícies, mitjans de comunicació i xarxes socials com si foren reals. Busquen desinformar el públic a través d’un conjunt fals o alterat i d’una manera o altra, modificar l’opinió pel que fa a un tema particular, generalment de to polític. Sovint estan relacionades amb la difusió dels discursos d’odi o el negacionisme científic.

Al nostre país, el 86% de les persones té dificultats per a distingir una notícia falsa d’una vertadera. Compartir informació falsa sense ser-ne conscient, pot tindre conseqüències greus per a les persones fins i tot, penals. En aquest sentit, és important mantindre una actitud crítica i per això, la Xarxa JOVES.NET vol ajudar a les persones joves a detectar les mentides falses.

Tal com marca l’objectiu número 4 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, treballen per a garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, que promoga oportunitats d’aprenentatge. Aquesta agenda farà pensar, cercar, contrastar i saber amb quin tipus de notícia s’estan trobant.

Des de la Xarxa JOVES.NET, que agrupa a 22 ajuntaments que treballen coordinadament les seues polítiques de joventut, es va decidir dedicar la seua tradicional agenda jove a les mentides abordant claus per a identificar la informació manipulada o falsa de la vida quotidiana, sobre cursos, ofertes de treball, medicaments i vacunes, etc. a més d’informació dirigida a previndre la difusió de l’odi i a promoure la discriminació. A més, inclou tota mena d’informació sobre serveis i programes per a joves com ara la Garantia juvenil per a la inserció laboral, les activitats mediambientals d’Horta neta, els programes de joves en acció – corresponsals, el nou servei d’informació sexual JOVES.SEX i d’altres.

L’agenda s’ha elaborat a partir dels continguts de la campanya #Nofake (https://mimporta.info/recursos/no-fake/) de l’Institut Balear de la Joventut amb la col·laboració de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), de l’Instituto Português do Desporto e da Juventude i ERYCA (European Youth Information and Counselling Agency).

A més de servir per a organitzar el temps, l’agenda aporta elements informatius i formatius per al foment del pensament crític i per a la gestió de la informació. Compta amb el finançament d’institucions com l’Institut Valencià de la Joventut de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. Així mateix s’emmarca en l’estratègia dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de Nacions Unides.

L’agenda es pot recollir gratuïtament als centres joves de la Xarxa JOVES.NET (Alaquàs, Albal, Aldaia, Almussafes, Barri del Crist, Benetússer, Catarroja, Godella, Manises, Mislata, Montcada, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, la Pobla de Farnals, Quart de Poblet, Sagunt, Sedaví, Silla, Torrent i Xirivella).