La revista degana en valencià

L’Any Berlanga

29/06/2021

De vegades, els aniversaris serveixen per a recuperar, homenatjar, recordar… un personatge. Luis García-Berlanga faria 100 anys el dia 12 de juny de 2021. Aquest centenari del seu naixement ha estat el motiu perquè la Generalitat Valenciana haja declarat l’any 2021 Any Berlanga.

Aquest director valencià rep aquest homenatge no solament per tots els guardons que va aconseguir al llarg de la seua vida en festivals internacionals com els de Cannes, Venècia, Montreal o Berlín, la nominació als Oscar de Hollywood, el Premi Nacional de Cinematografia, els Premis Goya o la Medalla d’Or de les Belles Arts, així com l’elecció com un dels deu cineastes més rellevants del món en el Festival Internacional de Karlovy Vary. Va obtindre el Premi Príncep d’Astúries de les Arts, l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, la Medalla d’Or de la Societat General d’Autors d’Espanya, doctorats honoris causa per la Complutense de Madrid i la Politècnica de València, a més de ser acadèmic de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de San Fernando i membre del Consell Valencià de Cultura, entre altres. I, certament, no tot el món aconsegueix que al diccionari de la RAE aparega un adjectiu com berlanguiano.

Saó també volia aportar el seu granet en aquesta celebració. I ací tenen vostés el Quadern dedicat a l’Any Berlanga. Joan Carles Martí, José A. Hurtado, Francesc Picó, Begoña Siles Ojeda, Áurea Ortiz Villeta, Rafael Maluenda i Alfred Ramos han escrit sobre el director valencià més important de la història del cinema. El Quadern conté també una entrevista a l’actiu i directora valenciana Rosana Pastor, nomenada per la Generalitat com la comissionada de l’Any Berlanga amb l’objectiu de potenciar i coordinar totes les activitats que es facen a casa nostra o en l’àmbit estatal.

De segur que molts dels nostres lectors i lectores han vist més d’una i de dues pel·lícules d’aquest director. Esperem que, en acabar de llegir aquest Quadern, coneixeran més i millor el gran personatge que va ser, i és, Luis García-Berlanga.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top