13/12/2022
El congrés sobre el multilingüisme de la Corona d’Aragó que, recentment, s’ha celebrat a la Università degli Studi di Napoli «Federico II» m’ha permés analitzar els articles periodístics que, en desembre de 1912, després de realitzar una visita a la capital de la Campània, publicà Manuel González Martí a la premsa valenciana sota el títol d’«El Arco de Aragón en Nápoles». Un textos en què el fundador del Museu de Ceràmica de València descrivia «la suntuosa portada que da acceso a la inmensa mole de Castel Nuovo, […] que de un modo tan artísticamente grande reproduce en mármol el fastuoso suceso de la entrada en Nápoles del Rey Magnánimo», tal com anotà amb admiració.
D’aquesta manera, González Martí descrivia el Castel Nuovo com una «soberbia obra guerrera, mezcla de inexpugnable fortaleza y de alegre palacio señorial, cuyos pies besan casi por completo, rendidas y humildes, las azules aguas mediterráneas». I apuntava que, «construido de 1279 a 1283 por Carlos I de Anjou, fue ampliado considerablemente por Alfonso V [és a dir, Alfons el Magnànim] con valladas, muros, torres, salas y un segundo foso, cuyas trazas dio el propio monarca, auxiliado por el maestro catalán Guillermo Sagrera». I, com a fet curiós, encara hi afegia que «la mayor parte de la piedra entonces utilizada se llevó desde las canteras de Santany, en la isla de Mallorca».
D’una altra banda, González Martí també anotava que el rei feu «de la Corte aragonesa la primera de entre todas las de Italia, y en ella surgió el proyecto de inmortalizar la solemnidad de su entrada en Nápoles con un arco de triunfo, a imitación de los que en Roma existen»; i que, en la seua opinió, «presiente con un siglo de anticipación a otros países las galas del Renacimiento».
Després d’al·ludir a l’origen de l’arc, que situava en 1455, el nostre historiador de l’art es disposava a oferir-ne la descripció detallada; i assegurava que, hipnotitzat per la peça artística, romangué «largas horas» observant-ne tots els detalls, entre els quals les superbes portes de bronze realitzades per Guillem Mónaco en 1462, «y que copian en altorrelieves las victorias guerreras de Fernando I de Nápoles, hijo bastardo de D. Alfonso [el Magnànim]». Per a, finalment, qualificar el conjunt d’«esplendores de la vitalidad aragonesa» que «rememoraban tiempos mejores de nuestra patria», en referència als segles de dominació hispànica.
En darrer terme, i citant Salvatore di Giacomo, González Martí no dubtava a qualificar aquell arc de triomf com «la obra de mayor importancia construida en Nápoles durante la dinastía aragonesa, y el más espléndido monumento que posee del arte del Renacimiento». Potser per això també explicava que l’havia traspassat amb reverència, «y cruzando el patio de armas subí la amplia escalera que conduce a la sala aragonesa, situada en el primer piso del Castillo, y que se conserva intacta».