La revista degana en valencià

L’astronauta culinari

El xef Jordi Gimeno ha sorprès amb la seva cuina comensal d’hotels de cinc estrelles d’arreu del món. Ell és un home d’acció: és el fundador de Gasztrip, una empresa que ofereix festivals de cuina prèmium, i de Copdefeina, una empresa de cuiners de quilòmetre zero, i sempre té la maleta a punt per a anar-se’n a cuinar a Doha o a Abu Dhabi, a Azerbaidjan o a Rússia, a Mèxic o Nova Caledònia. Però quan no és rere els fogons, el xef Jordi Gimeno es treu la gorra de cuiner i té una altra vida, en què és un escriptor de novel·les exquisides.

En l’última novel·la que acaba de publicar, Gastronauta (El Cep i La Nansa, 2023), hi bateguen amb força les passions del xef d’un restaurant de renom del barri de Gràcia. Cal treure’s el davantal i sortir a donar la cara quan un client queda descontent amb el que li serveixen. Cal lluir un somriure plàstic de disculpa, encara que mentrestant els cronòmetres de la cuina esclaten tots alhora, i esclaten, perquè en la cuina d’un restaurant de renom cada moviment és mil·limètric i res ni ningú pot aturar-se ni distreure’s ni equivocar-se. Però un dia l’esmoladíssim ganivet que filetejava un tros de carn de vedella acaba amarat de sang humana. I llavors sí que s’aturen els forns i els fogons, que se suspèn el servei que estava en marxa i que els clients han de marxar a casa sense cap àpat ni cap somriure postís d’obsequi.

La lluita escèptica del xef protagonista per l’estrella Michelin somiada, una ardent i prometedora relació amorosa amb la cap de sala o el recel que li suscita el nou cap cuina que acaba de contractar són alguns dels ingredients que es barregen a Gastronauta. Amb frases breus i contundents com cops de puny en una taula, s’ordeix una intriga que ens manté en un suspens vibrant i continu. Escena rere escena recollim els petits indicis necessaris per a resoldre detectivescament el misteri: què fa que l’eina de treball que talla amb precisió tot allò comestible s’acabe convertint en una arma blanca?

A Gastronauta Jordi Gimeno serveix plats fets de càrregues de culpa, de somnis i desenganys laborals, d’encisos i desencisos amorosos, d’ambicions que troben limitacions de classe social. Una lectura altament recomanada per a xefs i gurmets i per a amants de la bona cuina.