Imatge d’arxiu de la presentació de la Memòria de 2022 de l’AVL en les Corts. Foto: AVL.
Davant del debat suscitat en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials al voltant del topònim València, l’Acadèmia Valenciana de Llengua ha emés un comunicat on fa constar quin és el procediment legal que s’ha de seguir per a l’alteració de noms de municipis.
En ell, reitera que en el Ple celebrat el 16 de desembre del 2016, es va acordar que “encara que la pronunciació recomanada per als valencians és amb e tancada, la grafia adequada des del punt de vista històric i lingüístic del topònim és València”.
Segons explica l’AVL, l’ajuntament és qui té la iniciativa per a començar l’expedient d’alteració de nom del municipi i, per tant, per a proposar la forma elegida. En aquest punt, s’ha d’incorporar a l’expedient un informe en què es justifique la forma proposada.
L’informe s’eleva al ple de l’ajuntament, que ha d’aprovar la nova denominació per majoria absoluta. Després de l’aprovació per part del consistori, s’obri un període d’exposició al públic i d’al·legacions. Les al·legacions, si n’hi ha, s’han de resoldre en un altre ple municipal.
L’expedient aprovat per l’ajuntament s’eleva a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat, que és qui demana un informe a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la qual, d’acord amb la Llei de creació de l’AVL, és la institució competent per a “fixar, a sol·licitud de la Generalitat, les formes lingüísticament correctes de la toponímia i l’onomàstica oficial de la Comunitat Valenciana, per a la seua aprovació oficial (art. 7. b)”, explica el comunicat.
En aquesta fase del procediment administratiu és quan la Secció d’Onomàstica elabora i aprova un informe que s’eleva al Ple de l’AVL. L’informe aprovat per l’Acadèmia s’envia a la Direcció General d’Administració Local, que l’ha de remetre al Govern valencià, que és qui, finalment, resol l’expedient.
Aquest és el procediment que es va seguir per a l’aprovació de l’informe sobre l’alteració del topònim major del Cap i Casal, que es va acordar en el Ple celebrat el 16 de desembre del 2016, amb la conclusió següent: “[…] encara que la pronunciació recomanada per als valencians és amb e tancada, la grafia adequada des del punt de vista històric i lingüístic del topònim és València”, assenyala l’AVL.
Per tant, “a hores d’ara, aquest és el posicionament oficial de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La institució no es pronuncia sobre opinions personals i continua treballant en l’exercici de les seues competències legals”, conclou.