La revista degana en valencià

L’eix Elx-Alacant comença a ser una realitat

Tal volta per l’aire de supèrbia dels governants d’Alacant dels darrers anys. Tal volta perquè ni tan sols els companys de partit que governaven Elx volien fer-se la foto amb Sónia Castedo. El cas és que fins ara, mai la segona i la tercera ciutat del País Valencià havien unit sinergies; mai havien apostat per l’eix Elx-Alacant, i que aquest fóra sinònim de cooperació.

Ara, les tornes han canviat amb el canvi -valga la redundància- de sengles governs municipals. Almenys en la vessant cultural, tal com va demostrar Daniel Simón i Patrícia Macià, regidors de Cultura d’Alacant i Elx respectivament, a les I Jornades sobre Llengua i Identitat al Sud organitzades per El Tempir. Aquest agermanament cultural ja es va fer palés en la reunió que tots dos regidors van tenir amb el Secretari Autonòmic de Cultura de la GVA, Albert Girona, davant el qual van mostrar un acord de coordinació i d’unió de programació culturals en tots dos ajuntaments.

Per a Patrícia Macià, «fins ara Elx i Alacant han viscut d’esquenes, en gran part per una errònia visió provincialista que ha creat desconfiança». Però després d’asseure’s i parlar, tots dos governs han vist que tenen interessos comuns, i per això han establit cinc claus de col·laboració cultural. En primer lloc, la complementarietat de les activitats culturals. En segon lloc, la col·laboració entre centres semblants, com són els Centres de Cultura Contemporània d’ambdues ciutats (L’Escorxador i Cigarreras), coordinant programacions i evitant duplicitats. En tercer lloc, la creació d’esdeveniments conjunts. També ho és la col·laboració davant el govern de la Generalitat, mostrant una força conjunta en les reivindicacions. I finalment, la «coopetència», fruit de la unió entre cooperació i competència.

Per a Daniel Simón, «fins ara ha faltat la planificació conjunta i la voluntat política, i cal tenir en compte que junts tenim més força». A més, critica la falta d’iniciativa de la Diputació d’Alacant per vertebrar el territori. Però les crítiques no solament van cap a la Diputació; també cap a la Generalitat Valenciana, doncs segons Simón, «la GVA no ha fet molt cas al Sud. Prova d’això és que en Culturarts les comarques del Sud no pinten res, i que al voltant del 80% de les companyies culturals que reben ajudes públiques són de la província de València». És per això que Elx i Alacant han decidit unir sinergies en aquesta nova etapa, en la qual el canvi també ha de fer-se palés al Sud.