La revista degana en valencià

L’eix València-Menorca

Peu de foto: Els representants de l’IME juntament amb els responsables de la Institució Alfons el Magnànim

Del 17 al 19 d’octubre els valencians vàrem rebre la visita d’una delegació de membres de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) que estava integrada per Miquel Maria, vicepresident del Consell Insular de Menorca i president de l’IME, Cristina Rita, presidenta del Consell Científic, Marta Jordi, coordinadora científica, i Òscar Bagur, tècnic d’edicions i arxiu.

L’IME és un organisme autònom del Consell Insular de Menorca que fou creat en 1985 i que, a hores d’ara, agrupa més de dos-cents investigadors i estudiosos, menorquins i d’arreu, que s’agrupen en cinc seccions: Ciència i Tècnica, Ciències Naturals, Ciències Socials, Història i Arqueologia i Llengua i Literatura. I que, a més, compta amb diversos grups de recerca temàtics. D’aquesta manera, l’IME impulsa programes i projectes d’investigació que tenen el patrimoni natural i cultural de l’illa com a principal objecte d’estudi; i també convoca premis de recerca en col·laboració amb d’altres institucions. Finalment, cal destacar que disposa d’un ric arxiu amb fons que remeten al segle XVIII; i que, a banda de promoure la investigació, també edita. De fet disposa d’un catàleg de vora 500 títols entre edicions pròpies, coedicions i col·laboracions.

Al respecte, cal destacar el paper que, entre els anys 2013 i 2020, hi va jugar Josefina Salord, en impulsar notablement un vast catàleg de publicacions que se centra en els clàssics de la cultura menorquina, la recerca històrica, les guies mediambientals i naturalístiques i la investigació científica. Encara, resulta certament destacable apuntar que l’IME coedita les publicacions periòdiques especialitzades Randa –amb les Publicacions de l’Abadia de Montserrat– i la Revista de Menorca –amb l’Ateneu de Maó– i que manté convenis de coedició amb les principals entitats acadèmiques balears.

Pel que fa a la visita realitzada a València, tenim constància que, per tal d’intercanviar opinions i trobar punts de contacte i de col·laboració, els expedicionaris es varen reunir amb: els responsables de Mètode, «Revista de Difusió de la Investigació» de la Universitat de València; els membres de l’Institut Interuniversitari López Piñero, dedicat a la investigació i la divulgació de la medicina, la tecnologia, la ciència i el medi ambient; la directiva de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, que agrupa una quarantena centres d’estudis locals i comarcals; i la directiva de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, que acredita més de set dècades d’experiència i exerceix d’editorial pública i de qualitat de recerca i divulgació.

Diria que aquesta visita tan intensa, productiva i sucosa, que els protagonistes han sabut gestionar amb eficàcia i discreció, ha posat en evidència la valuosa tasca que, des d’àmbits institucionals, acadèmics i cívics, els valencians estem portant a terme per tal de potenciar la investigació local i comarcal. Un magnífic treball que no ha passat desapercebut als membres de l’IME, i és per això que han volgut conéixer-lo de primera mà, per a prendre’n model i impulsar així un nou i potent eix València-Menorca que permeta enfortir i actualitzar els llaços de germanor històrica i cultural que, tradicionalment, han unit el nostre territori amb les Balears.