La revista degana en valencià

L’emergència climàtica va de bo

3/12/2019

 

M’agradaria pensar que les 29.000 persones inscrites en la Cimera del Canvi Climàtic que s’hi celebra a la Fira de Mostres de Madrid, provinents de 200 països, són capaces de treure trellat d’aquest temps de descompte en què ens hem situat els humans, en relació amb la supervivència de les espècies al Planeta Terra. No és la primera vegada que es fan cimeres d’aquesta mena i que s’aproven protocols que l’endemà han esdevingut “paper mullat”.

Hi ha declaracions d’emergència climàtica proclamades per un grapat de cambres legislatives i fins i tot el Parlament Europeu, es troba implicat amb una àmplia majoria, en aquest “desideràtum”. Però de totes les declaracions d’intencions proclamades, cap d’elles té efectes pràctics.

No tenen efectes, perquè mira a quina hora se n’ha adonat l’ONU que hi ha canvi climàtic; abans-d’ahir com aquell qui diu. Fa anys i panys que els científics van alertar que una crescuda d’entre 3 i 5 graus de la temperatura global, tindrà conseqüències catastròfiques mundials amb pujades del nivell del mar i l’alteració dels ecosistemes.
Aquestes alertes també parlen del País Valencià, de les seues costes i de les viles i pobles de l’interior, encara que hi haja cosins de M («punto») que asseguren que açò no es pot qualificar de cap indici de canvi climàtic.

Un percentatge ben alt del nostre territori valencià esdevindrà desert, la contaminació atmosfèrica farà inviable la vida d’espècies d’insectes que ja han començat a desaparéixer, es veurà afectada l’escala alimentària, baixarà el nivell dels embassaments, hi haurà major pressió migratòria a la recerca de condicions més saludables de vida…
Sols espere que els governs, mundials, estatals, nacionals i locals s’ho prenguen seriosament i facen tots els possibles per avançar cap a la sostenibilitat, amb el concurs del conjunt de la ciutadania, de totes les persones i els col·lectius, a més de l’estament polític.

La conservació del medi ambient és la prioritat del nostre temps. Estem en temps de descompte i és per això que hem de procurar conservar, però també regenerar. S’ha de procurar protegir la ciutadania de qualsevol element que puga influir negativament en la seua vida quotidiana. S’ha de preservar la salut i aconseguir que tothom visca sense haver de protegir-se i amb absoluta despreocupació de possibles factors nocius.

Lluitar contra el canvi climàtic en aquest temps d’emergència planetària, comença per regenerar els espais verds de les nostres ciutats, tenir-ne cura de parcs i de zones comunes urbanes. Però també passa per recuperar i protegir espais lliures naturals i d’ús agrícola dels existents als termes municipals de cada poble, vila o ciutat.
S’ha de permeabilitzar i desfragmentar el territori, tot evitant la formació de barreres i aconseguir la permeabilitat ecològica, mitjançant plans especials que faciliten l’aplicació d’estratègies de conservació, gestió i intervenció del territori.

Des de cada racó del nostre territori valencià s’ha de mantenir i millorar la identitat i la qualitat paisatgística dels ambients rurals i urbans. Però també s’han de recuperar mercats locals i comarcals orientats al consum de la producció de cada poble o de proximitat (les grans superfícies ens enganyen).
La Cimera de Madrid, serà incapaç de baixar fins a aquesta realitat i es quedarà amb les grans declaracions que no porten enlloc perquè ningú no li diu als poderosos que ja hi ha prou; que ja està bé d’explotar el planeta i els seus recursos.

Aquesta cimera, hauria de treure mesures concretes per controlar l’ús de les energies, dels residus urbans de tota mena, de la gestió de l’aigua, de la gestió de la mobilitat, de la salut animal i de totes aquelles altres qüestions que incideixen sobre la malaltia del Planeta.

De qualsevol manera, comença a ser hora de prendre mesures als nostres pobles i limitar l’ús descontrolat dels vehicles que es mouen amb carburants i energies fòssils. S’han de fer urbs més habitables i amb major pes específic dels transports públics i de mobilitat sostenible.

Hi ha massa coses a fer en favor del Planeta perquè en arribant a aquest punt, l’hem situat en un temps d’emergència que ja juga en contra nostra. Per favor, circuleu amb bicicleta i transports públics!

Inscriu-te al nostre butlletí

Top