La revista degana en valencià

Les Associacions Professionals d’Arts Escèniques (1)

 

En un món tan ambivalent com el de les Arts Escèniques, l’actitud gremial, l’associacionisme, és imprescindible; les diferents associacions professionals són els motors que mouen l’engranatge per tal que el producte final, l’espectacle, arribe a l’espectador. Iniciarem des d’aquestes pàgines una roda informativa no contínua de les més significatives dins del panorama valencià.

AVETID, l’Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques, amb 30 anys d’història i més de quaranta companyies, productores i sales associades, és la gènesi de la major part de produccions privades que naixen a la nostra terra, un autèntic impuls de creació d’espectacles i manifestacions artístiques, i com diu al seu eslògan, un niu d’arts infinites.

Els seus objectius fundacionals són coordinar, representar, gestionar, fomentar i defensar els interessos dels seus membres, tant productores com sales d’exhibició, i sempre des de l’ètica professional. Però, per a complir aquests objectius, l’associació ha creat i crea activitats i programes que els fomenten i multipliquen la seua inquietud pel millorament de la qualitat i el funcionament de les Arts Escèniques Valencianes.

Un dels pilars fonamentals és la formació dels seus membres, organitzant jornades i congressos on conéixer i ampliar les tècniques, perspectives i enfocaments artístics. Un altre és el compromís amb la societat i la cultura valenciana, creant projectes com Porta Oberta, programa per a l’exhibició dels espectacles de les companyies associades de forma cofinançada amb els municipis, així com diverses trobades amb altres sectors de la professió (gestors, programadores, etc.) en les diferents fires i altres espais de coincidència; en ocasions, en trobades organitzades per la mateixa AVETID.

La revista Tea3, repartida per totes les sales de teatre valencianes, és una altra creació d’AVETID per al foment de les Arts Escèniques, tant de les companyies i sales associades com d’altres de lʼactualitat escènica.

Potser una de les activitats més importants de l’associació, tant pel seu caràcter divulgatiu però també lúdic, siga un acte emblemàtic ja per a l’escena valenciana: els Premis AVETID. Amb 22 edicions, els premis tenen com a objectiu principal el reconeixement de persones i entitats que contribueixen significativament a l’enriquiment i la vitalitat de l’escena artística valenciana, i premien tant persones i projectes individuals o col·lectius com col·laboracions entre diferents activitats, així com la innovació i lʼoriginalitat creativa.

El 27 de novembre, a la Sala Carolina de València, es va celebrar la Gala dels Premis AVETID 2023, conduïda sàviament per Teatre de l’Abast. La gala reunia una gran part de la professió valenciana i, amb lʼencertat discurs de la presidenta de l’associació, Mª Ángeles Fayos i altres intervencions i el caràcter de la gala, fou un punt d’optimisme i un desig de continuar millorant malgrat els temps difícils que corren per a la cultura. Els guardonats i guardonades són un bon reflex de la diversitat, constància i creació en Arts Escèniques: el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Peníscola, el projecte de dansa inclusiva Entrelazados Danza, el teatre jove i compromés de La Canadiense, el programa d’À Punt Ràdio Pròxima parada pel seu caràcter divulgatiu de les Arts Escèniques. L’AVETID d’Or que premia cada any les companyies de l’associació que fan 25 anys va recaure en dues de les companyies valencianes més reconegudes fora de les nostres fronteres: Saga i JM Produccions. Majo Urieta va rebre el Premi a la Professionalitat i el va compartir amb la resta de treballadores i treballadors de l’Institut Valencià de Cultura. Qui vos escriu va rebre el Premi Estimat, i el guardó d’honor, el Premi AVETID d’Honor fou per al gran actor argentinovalencià Juan Mandli, amb una magnífica trajectòria de més de 40 anys en l’escena valenciana i el reconeixement de tota la professió.

No conec les associacions d’empreses d’Arts Escèniques d’altres geografies de l’Estat, però AVETID, la nostra, es mereix un gran aplaudiment.

I recorda que la Cultura és segura, i cura.

Revista número 497. Desembre 2023.