La revista degana en valencià

Les muixerangues es llancen a conquerir la Xina

28/12/2021

Muixeranga de Vinaròs. Autoria Pedro Macías

Les muixerangues seran la nova atracció dels museus a la Xina gràcies a un ambiciós projecte de beques i una nova concepció de museu etnogràfic.

“Anem a fer tangible el patrimoni immaterial”. Amb aquestes paraules tan contundents va presentar el delegat xinés de la UNESCO a París la proposta del gegant asiàtic de revolucionar el concepte de museus etnogràfics. Aquests museus, que expondran i conservaran testimoni d’expressions culturals que han rebut la qualificació de patrimoni cultural immaterial de la humanitat per part de la UNESCO, no només faran un recull de vídeos, fotos i materials com fins ara es podia trobar a qualsevol museu d’aquesta temàtica, sinó que tenen la intenció de representar en viu i en directe allò que es vol mostrar.

És un projecte ambiciós i revolucionari que pretén mostrar un tast de cadascun dels aspectes que aixopluga l’etèria concepció de “patrimoni immaterial”. Una de les primeres temàtiques que es mostraran és la de les torres humanes, juntament amb dos representants de tradicions que es classifiquen com “arts de l’espectacle” i altres dos de “sabers i tècniques vinculades a l’artesania tradicional”. La idea és construir una sèrie de recintes especialment habilitats on es facen demostracions amb persones reals en directe. En l’apartat de les Torres humanes, les muixerangues valencianes han sigut escollides, juntament amb les estructures govindes dels festivals Dahi Handi a Bombai i Thane.

“Les persones, per molt que puguen tindre de costums o colors de pell diferents, són fonamentalment iguals arreu del món. Gravat a foc al cor del cerebel, el centre dels nostres instints i pensaments més primaris, tenim les mateixes inquietuds i pors, amors i sentiments; i una mateixa fisonomia per expressar-los o fer-los front. Per tant, no és difícil entendre com tant a pobles de l’arc mediterrani, fent Muixerangues, com al subcontinent indi, fent govindes, s’haja arribat a una mateixa expressió corporal – les torres humanes – per commemorar efemèrides celestials” detalla el comunicat que ha emés l’organisme oficial xinés per explicar l’elecció d’aquesta temàtica, fent referència a les Festes de la Mare de Déu de la Salut, a Algemesí. De fet, una de les principals inquietuds dels promotors del projecte és que quede ben clara la contextualització dels fets culturals que es mostraran i que es puga transmetre el valor de l’expressió artística, històrica i patrimonial.

El passat dilluns van començar una sèrie de reunions entre els delegats de la UNESCO xinesos i representants de la Federació Coordinadora de Muixerangues (FCM) per poder coordinar-se i tirar endavant el projecte. En principi Enric Sorribes, actual president de la Federació Coordinadora de Muixerangues, hauria de traslladar-se els pròxims dos anys a Beijing per treballar en què aquest ambiciós projecte siga una realitat.

Sorribes ha demanat calma davant l’allau de rumors que comencen a aparéixer. “Estic molt il·lusionat i espere contribuir a fundar la primera Muixeranga del continent asiàtic” ha declarat. Les colles d’aquests museus estarien integrades per persones locals de les ciutats on se situaran els museus, però farà falta tant una bona contextualització en les tradicions locals valencianes com ajuda tècnica per poder-les dur a terme de forma segura i eficient. Per tant, el govern xinés, juntament amb la Generalitat i la FCM convocaran una sèrie de beques per aconseguir que joves muixeranguers i muixerangueres valencianes vegen viable passar temporades a la Xina per poder transmetre l’esperit de les festes valencianes al llunyà orient.

“És una oportunitat que no podem deixar escapar per difondre el nostre patrimoni cultural i posar el País Valencià al mapa.” Han comunicat fonts oficials del govern que han sigut consultades. “Realment és notable l’aportació que la cultura valenciana fa al món sencer, amb la fama de les Falles, la paella que surt fins i tot als emojis, i ara la centenària tradició de les muixerangues. No deixa de ser paradoxal que una regió del món tan xicoteta done peu a què siga tan gran la seua gent”.

Govindes d’Índia. Autoria Anna Alcalde

Conseller i President de la Federació Coordinadora de muixerangues arriben a una entesa