La revista degana en valencià

Les Trobades 2019 suren pel territori amb el vaixell de “Som i serem paraules”

El vaixell d’Escola Valenciana navega per les nostres comarques amb lema “Som i serem paraules” dedicades al lexicògraf i activista cultural Francesc Ferrer i Pastor; i la música de la cançó de les Trobades, composta per Alba Àlvarez amb la veu de Dani Miquel.

El poble natalici de Ferrer i Pastor va acollir l’acte de presentació amb la participació de tota la comunitat escolar del poble, amb l’escenificació de l’auca sobre la vida del lexicògraf i un mural al·lusiu al lema de les trobades.

El president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, anuncià el calendari de les trobades que s’iniciaren el diumenge 31 de març a Santa Pola (Baix Vinalopó) i van surant per les comarques valencianes fins al 8 de juny a Benilloba (Alcoià i el Comtat) amb els colors del diccionari de Ferrer Pastor que incorporen un vaixell de paper, amb el logo d’Escola Valenciana.

“La nostra entitat continuarà el viatge en què s’embarcà Francesc Ferrer i Pastor. Navegarem, potser, amb dies de mala mar, però sabem que comptem amb la vitalitat dels bons vents de milers de mares i pares, de xiquets i xiquetes, de comunitats educatives, que han escollit el valencià com a llengua d’aprenentatge. És un model educatiu arrelat, ara, en el plurilingüisme i la multiculturalitat, i inspirat en els grans corrents pedagògics que busquen respostes per als reptes socials del segle XXI” ha explicat el president d’Escola Valenciana.

També del manifest de les Trobades cal destacar la defensa del model educatiu “basat en l’ensenyament en valencià, que ha demostrat ser un model d’èxit, perquè, després de més de 30 anys d’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià de 1983, generacions d’alumnes han aconseguit un nivell òptim de competència lingüística, tant en castellà i com en valencià, i han tingut un rendiment curricular exemplar. Els bons resultats d’aquesta experiència educativa han constituït l’espenta d’eixida de l’actual llei de plurilingüisme, la qual, interpretant l’elecció dels consells escolars, assenyala un increment global dels programes vehiculats en valencià del 30% al 52%, amb la incorporació d’una llengua estrangera”.

El vaixell va salpar de Santa Pola amb la participació d’una trentena de centres escolars de les comarques del Baix Vinalopó i Baix Segura; i d’una vintena d’entitats, administracions i empreses amigues d’Escola Valenciana. Cal recordar que Santa Pola, concretament l’IES cap de l’Aljub, va ser també el punt de partida de la campanya solidària d’Escola Valenciana Un euro, llavor de solidaritat que enguany recapta fons per a l’ONG Proactiva Open Arms, amb també l’objectiu de crear consciència sobre la crisi migratòria i oferir recursos educatius als centres amb el lema de “Salvem vides a la Mediterrània”.

Les Trobades són festes per la llengua i d’estima a la llengua que “tenen la funció d’escenificar el suport de les comunitats d’aprenentatge, els centres educatius i entitats a l’ensenyament en valencià i la dignificació de l’ús social de la llengua. Una festa pel valencià però també una fita que vertebra la comarca amb la participació dels centres de tots els pobles” explica el Vicepresident d’Escola Valenciana, Joan Cortés.

I és que com explica el president de l’AVL, Ramon Ferrer, aprofitant el lema d’enguany de les Trobades “Som i serem paraules. Som i serem valencians, i ser valencians és estimar la llengua i les paraules”.