La revista degana en valencià

Les trobades de les escoles en valencià

«Les Trobades mostren que Escola Valenciana vertebra el territori, compartim l’ideari de fer l’escola que volem, escola a escola, poble a poble, comarca a comarca»

Des del curs 1985-1986, cada primavera com un esplet es celebren les Trobades de les Escoles en Valencià, i si bé en un principi eren per difondre i fer créixer l’ensenyament en valencià, a hores d’ara continua sent un dels objectius fonamentals però també es reclama a les institucions les mesures necessàries per a incrementar-ne l’ús social.

Enguany, el calendari de les Trobades s’inicià a la Ribera el 15 d’abril a Rafelguaraf, i ha passat per Alcalalí a la Marina Alta, Alfara del Patriarca a l’Horta Nord, la Vall d’Uixó a la Plana, Monòver a les Valls del Vinalopó, Elx al Baix Vinalopó i el Baix Segura, Sant Vicent del Raspeig i Alacant a l’Alacantí, Castellar-l’Oliveral a València, Llanera de Ranes a la Costera, Begís a l’Alt Palància, Ador-Palma a la Safor-Valldigna, Vilanova d’Alcolea al Maestrat, Montitxelvo a la Vall d’Albaida, Torrent a l’Horta Sud, Polop de la Marina a la Marina Baixa, Gilet al Camp de Morvedre, Bétera al Camp de Túria i, finalment, Biar a l’Alcoià i el Comtat que ha tancat les Festes per la Llengua el 9 de juny.

Cada Trobada és el resultat de la il·lusió i del treball de les comunitats educatives que al llarg de l’any van preparant-se per a traure al carrer el millor de cadascuna expressant el seu suport i compromís amb el valencià. I actualment ja no és sols el dia de la Trobada, sinó que al llarg del curs hi ha una sèrie de projectes que han anat guanyant importància i que pretenen facilitar l’ús del valencià en diferents contextos. Així, Escola Valenciana organitza el concurs literari Sambori, Cinema en Valencià, Voluntariat pel Valencià, la Gira (el festival itinerant de música en valencià), la Lliga de Debat, Ràdio Escola, Euro: llavor de solidaritat, l’Oficina de Drets Lingüístics, a més de projectes propis de cadascuna de les comarques.

Escola Valenciana vol comptar amb tu per continuar treballant per la nostra llengua i l’educació de qualitat, construint projectes sostenibles, estables, de futur. Per poder continuar treballant per aconseguir-ho, es necessiten molts amics i amigues, per això durant les Trobades es realitza una campanya d’informació per demanar la col·laboració en la tasca de fer del valencià la llengua oficial d’ús normal per a tots i per a tot. Podeu contactar a través del web escolavalenciana.org/amics.

Les Trobades mostren que Escola Valenciana vertebra el territori, compartim l’ideari de fer l’escola que volem, escola a escola, poble a poble, comarca a comarca, i així anem construint el país que volem.

Enguany hem volgut retre homenatge a Joan Fuster, qui amb la seua obra Nosaltres els valencians influí i influeix en la geografia política del nostre país. Joan Fuster despertà consciències; sabia que explicar era una invitació a transformar. L’escola ha de transformar la societat. Amb el lema de les Trobades, «Nosaltres, pel valencià», volem seguir caminat cap al nostre objectiu: viure plenament en valencià.

Tenim tres grans objectius per tal d’aconseguir-ho:

  • L’escola que volem, amb més d’un 50 % de docència en valencià, ja va en marxa gràcies a la nova Llei de Plurilingüisme. Les universitats valencianes, des de les seues Unitats d’Educació Multilingüe, recomanen que el Projecte Lingüístic de Centre contemple més del 50 % de docència en valencià. Estudiar en valencià ens acosta al plurilingüisme: al domini de les dues llengües oficials, el valencià i el castellà, i garanteix un coneixement pràctic de l’anglés. En un món globalitzat, el valencià t’obri la porta a les llengües.
  • Incloure la competència lingüística en la Llei de Funció Pública valenciana. Ja serà hora que el personal públic ens atenga en valencià i en castellà, les dues llengües oficials del País Valencià. Enguany, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià farà 35 anys, i la nostra llengua encara no gaudeix d’una situació de normalitat.
  • Ens alegrem de la reobertura de la ràdio i televisió públiques, les necessitem a ple rendiment; els herois han de parlar valencià. També volem comptar amb la correspondència de les televisions IB3 i TV3.

Les Trobades també han servit per mostrar el suport i donar les gràcies a les mestres i als mestres per la seua dedicació i feina ben feta. Escola Valenciana, amb la seua campanya «L’educació ens dignifica» vol agrair el seu treball perquè, com a professionals que són, eduquen els ciutadans del futur en llibertat i fomenten les habilitats crítiques. Els mestres que es creuen el seu ofici són mestres d’ànima. Demanem que recapaciten els qui estan desprestigiant l’ensenyament en valencià, sense cap criteri pedagògic, perquè el que pretenen és desprestigiar el treball de les comunitats educatives i l’escola és un dels pilars de la nostra societat. L’escola forma la ciutadania del futur.

 

Article publicat al nº 438 (L’ús social de la llengua). Ací pots aconseguir un exemplar.