La revista degana en valencià

L’estiu de maestrat viu

10/09/2019

Maestrat Viu és, sens dubte, una de les entitats més dinàmiques de les comarques de Castelló. Les activitats que ens han preparat aquest estiu en són una bona prova. Durant el més juliol han posat en marxa una nova activitat, el festival Conta’M, que segurament estarà celebrant-se a Atzeneta del Maestrat quan el lector tinga aquest número entre les mans.

La primera edició d’aquest festival ha tingut lloc els dies 19, 20 i 21 de juliol i ha acollit contistes, llibreries, editorials, il·lustradors, investigadors i amants de les històries contades. El divendres 19 de juliol, a la Casa de la Cultura d’Atzeneta, hi ha hagut una jornada de formació dirigida al personal docent i al públic interessat en el món dels contes contats, escrits i il·lustrats; han estat uns tallers impartits per la narradora oral Almudena Francés i la dissenyadora gràfica i il·lustradora Verònica Fabregat. I ja a la vesprada ha tingut lloc davant l’ermita de Sant Roc el primer espectacle de la mà dels narradors convidats Almudena Francés, Felip Kervarec i Guti. Per acabar el dia, la primera de les narradores va oferir una sessió de contes per a públic adult titulada «Les tres morts de Batiste».

El dissabte 20 es va inaugurar la Fireta del Conte, en la qual van participar editorials i llibreries del país que van oferir als assistents al festival una mostra de llibres de relats i rondalles per a tots els gustos. Al mateix temps, es va engegar la Marató de Contes amb la participació de totes les persones que s’hi van inscriure. Al llarg de la resta del dia, els narradors Felip Kervarec i José Luis Gutiérrez Guti van anar contant les seues històries per diversos espais del poble. La jornada va acabar el diumenge 21 amb noves sessions de contes dels narradors convidats i un dinar popular. Tots van quedar emplaçats per al proper any a la vila de Càlig.

D’altra banda, l’Estiu Literari al Maestrat arriba a la tercera edició. El seu objectiu és donar a conéixer el patrimoni literari comarcal i els seus valors. Enguany han programat dues rutes literàries: una inspirada en el llibre La Vall del Miracle d’Armando Vericat i l’altra en la figura de Carles Salvador. El Club de Lectura, una altra de les activitats que es programen, serà sobre el llibre El guardià de les trufes de Fèlix Edo.

I l’acte central d’aquesta activitat, la Trobada Literària del Maestrat, ha tingut lloc a Benassal amb una ponència d’Andreu Beltran («Carles Salvador i la renovació de la poesia valenciana») i tres comunicacions de Tània Muñoz («Les falòrnies del so Pepo: estudi introductori sobre les rondalles d’Eliseu Bellés»), Susanna Sebastià («L’interior, fotografia i poesia que donen veu als nostres pobles»), i Òscar Pérez Silvestre i Paquita Boix Tena («Francesc Boix Senmartí: el mestre que estimava la natura i la poesia»). La jornada es tancava amb una taula redona: «La transmissió de la literatura del Maestrat».

Una altra iniciativa molt interessant de Maestrat Viu és el document que han elaborat sobre el fenomen del despoblament a la comarca, però extensible a altres comarques amb la mateixa problemàtica, que consta de deu propostes molt suggestives i que, per falta d’espai, deixarem per a un proper article.

 

Article publicat a la revista de juliol 450