La revista degana en valencià

L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia convoca el XXIIé Premi Bernat Capó d’investigació i difusió de la cultura popular

21/05/2021

El premi es convoca amb la finalitat de fomentar la investigació i la divulgació dels treballs vinculats a l’estudi de la nostra cultura popular.

 El premi Bernat Capó es posà en marxa el 1999 per la Mancomunitat Cultural de la Maria Alta, l’Ajuntament de Dènia, Edicions Bullent i la Diputació de València, seent actualment organitzat per L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia. Durant 20 anys s’han guardonat treballs que han abastat quasi tots els aspectes de la nostra cultura tradicional.

Des del primer guardó atorgat a Joan Pellicer pel seu Costumari Botànic (1999), el premi ha considerat propostes relacionades amb l’imaginari valencià de llegendes i contes, els jocs tradicionals, les manifestacions festives, la recopilació de romanços i cançons, o fenòmens socials concrets de les nostres terres, com ara l’emigració o el treball femení.

El premi està valorat en 6.000 euros i comporta la publicació del text per l’Editorial Bullent. Tots són llibres que han tingut molt bona acollida entre els lectors. En alguns casos, com el 20é premi “Gat vell. Dites marineres”, de Francesc Xavier Llorca, es reedità en pocs mesos amb més de mil llibres venuts. I el darrer, “Animetes santes”, de Josep Lluís Santonja, tot just acabat de publicar, ja ha estat entre els més venuts a la Plaça del Llibre d’Alacant.

Amb el premi es vol retre homenatge a Bernat Capó, nascut a Benissa, intel·lectual que desenvolupà la seua tasca com a periodista en diferents mitjans de comunicación (Saò, El temps, Mediterràneo, Levante) i que posà en marxa projectes de comunicació amb clara vocació valenciana, com Diario de Valencia o Noticias al Día. La seua tasca com a escriptor tractà diferents temes dels quals cal destacar el seu assaig Costumari valencià, 1992-94.

Podran optar al premi totes les persones (majors d’edat) que ho desitgen i que presenten treballs d’investigació inèdits de divulgació de la cultura popular valenciana en valencià o castellà. Estos treball hauran d’atendre a les següents característiques:

  • Deuran fer referència a qualsevol camp de la cultura popular valenciana, tant material com immaterial. Es valoraran especialment aquells treballs que facen referència a la cultura material.
  • Desenvolupar un tema únic o diversos temes relacionats, però no podran ser recopilacions d’articles.
  • Hauran de ser originals, inèdits i no premiats en altres concursos o premis.

Les bases detallades del premi, així com el sistema de presentació de treballs es pot consultar en:

Anunci de la convocatòria:

https://www.dival.es/labatlia-respon/content/premi-bernat-capo-dinvestigacio-i-difusio-de-la-cultura-popular-valenciana-2020

Decret de bases del premi i accés a la plataforma per la presentació de treballs:

http.www.letno.es/ca/content/convocatoria-del-22e-premi-bernat-capo-de-difusio-de-la-cultura-popular

Decret de bases:

https://drive.google.com/drive/folders/1e4YGmqp9wyerwEbsgTEKNIB1xKPeRDWg

Accés a la plataforma per la presentació de treballs:

https://www.sede.dival.es/opencms/opencms/channels/temas/CULTURA/SolPremisMuvaet?opAnterior=listadoTematico&tema=/CULTURA/&addRuta