La revista degana en valencià

L’ETNO presenta la XIX edició del festival de música folk ‘Etnomusic’

05/05/2022

El Museu Valencià d’Etnologia “es convertixen punt de referència de la música folk valenciana i del món amb ‘Etnomusic’ fins al 4 de juny, amb un programa de concerts de cultura tradicional i diversitat cultural” assenyala el diputat de Cultura, Xavier Rius
L’edició de 2022 s’estructura en quatre línies d’actuació: els concerts dels dijous, Etnomusicperifèric els dissabtes, Etnomusic als pobles i concerts per a famílies

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, presenta de nou el Festival Etnomusic, una de les cites de referència pel que fa a la música folk; tant valenciana com internacional.

Després de l’èxit de les últimes edicions, amb més de 1.500 espectadors, i de nou sense restriccions d’aforament produïdes per la COVID-19, el museu presenta de nou aquesta proposta que en 2022 complirà 19 anys d’història.

El Festival Etnomusic forma part del cicle d’activitats culturals que cada any organitza el museu al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. El projecte té com a objectiu presentar la música tradicional valenciana des d’una perspectiva actual, i donar a conéixer propostes musicals de tot el món que vinculen la tradició i la innovació. Dues característiques que entronquen amb la forma en la qual L’ETNO aborda la divulgació de la cultura tradicional valenciana: una lectura rigorosa del passat recent des de la mirada del present, en la qual es concep la cultura popular i tradicional com un patrimoni viu i canviant.

Com ha explicat en la presentació del festival el diputat de Cultura, Xavier Rius, junt amb el director del festival, Francesc Cabañés, i el director artístic, Paco Valiente, l’edició de 2022 s’estructura en quatre línies d’actuació: els concerts dels dijous, Etnomusic perifèric amb concerts els dissabtes, Etnomusic als pobles i concerts per a famílies.

Els concerts dels dijous configuren l’estructura bàsica del festival tal com es va organitzar en els seus inicis. La segona fa referència als concerts realitzats en dissabte (Etnomusic perifèric), que presenten propostes dirigides a un públic més jove. Són concerts realitzats en un horari diferent (dissabte a les 22:30 h) i presenten grups que, partint del folk i la música tradicional, aborden lectures innovadores que porten els estils clàssics a territoris més “perifèrics”, aproximant-los a altres músiques (rock, jazz, punk), incorporant instruments majorment electrificats, o introduint tecnologies inusuals en la música folk/tradicional com sintetitzadors, ordinadors, música programada, etc.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha explicat que “per segon any consecutiu portem Etnomusic als pobles i comarques valencianes, una mostra de la diversitat de les músiques del món més pròxima”. D’aquesta manera, Etnomusic als pobles es converteix en una línia d’actuació que pretén descentralitzar part dels concerts realitzats a València i portar-los per les comarques valencianes, perquè aquest públic puga accedir a una programació diversa i de qualitat. Enguany es faran concerts a Carcaixent, Torres Torres i Bocairent.

La quarta línia de treball, una novetat que es consolidarà en el futur, és la incorporació d’un concert per a famílies dins del festival. L’objectiu d’aquesta iniciativa és el de mostrar el món de la música folk entre els més xicotets i introduir-los en els ritmes i músiques tradicionals i d’arrel de l’àmbit mediterrani.

Com l’any passat, el festival es farà entorn d’un lema que engloba tot el programa. L’ETNO ha triat un poema de Juan Ramón Jiménez, que simbolitza l’esperit de l’Etnomusic i que caracteritza el programa de concerts de 2022: Raíces y alas. Alas que se arraigan y raíces que nos hagan volar, amb la voluntat que el que és propi interactue amb el fet alié, que la tradició es construïsca amb una mirada innovadora i que els nous estils no perden els orígens.

Actuacions

La presentació del festival ha comptat amb la participació dels components de dos grups inclosos en el programa: Besarabia i Ataxía. El festival comença amb la instrumentista, cantant i compositora Ana Alcaide, artista enamorada d’instruments d’altres tradicions i cultures, que en el seu nou projecte «Ritual», sorgit de la trobada amb el cantant iranià Reza Shayesteh, proposa un viatge místic, un himne al poder de connexió a través de rituals quotidians.

Besarabia torna a visitar el festival després de la seua presència en 2017 amb el seu segon àlbum Animal Republic, una mirada des de València cap a les músiques del Mediterrani i els Balcans. Sense eixir de l’orient mediterrani, els components del grup valencià Ataxía –paraula grega que significa desordre o entremaliadura– reuneixen un repertori basat en peces tradicionals de Grècia.

Momi Maiga és un jove senegalés de 24 anys i virtuós de la kora instrument molt popular al Senegal. En ETNOMUSIC presentarà el projecte «Nio» que significa ànima en mandinka, la seua llengua natal, al costat del percussionista català Aleix Tobias, el violoncel·lista Marçal Ayats i el violinista mexicà Carlos Monfort.

Enguany Etnomusic perifèric compta amb Maui, una cantactriu d’Utrera que porta l’espectador a mons insòlits a través del caleidoscopi de les seues cançons cantades i comptades; i amb el grup francomarroquí N3rdistan que proposa la reformulació de codis tradicionals amb una visió contemporània, en la qual es mesclen el hip-hop, el rap, l’electro-rock i les melodies àrabs tradicionals.

La programació del festival es completa amb la celebració d’un concert per a famílies, una nova proposta que en aquesta edició compta amb la banda catalana Ministrils del Raval, que ens oferirà un conte musical en el qual es donen a conéixer danses i cançons tradicionals del mediterrani septentrional.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top