La revista degana en valencià

L’experiència cristiana de Julio Ciges

01/12/2021

FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol: La experiencia cristiana. Encuentro, seguimiento y compromiso

Autor: Julio Ciges Marín

Editorial: Nueva Utopía

Any: 2020

Julio Ciges Marín és un referent per a la comunitat creient i el món del compromís social. Nascut a Anna l’any 1947, va ser ordenat sacerdot en 1973. D’aleshores ençà va passar per les parròquies de Xirivella i el barri de Sant Marcel·lí, fins a arribar a l’església de Maria Immaculada de Vera al novembre de 1994. A cada lloc on ha estat rector ha integrat la seua tasca pastoral en la problemàtica veïnal (com bé li ho reconegut l’Associació de Veïns de la Malva-rosa). D’altra banda, ha sigut consiliari en els moviments apostòlics de l’HOAC i la JOC, impulsor del Fòrum Cristianisme i Món d’Avui i membre del Grup Cristià del Dissabte.

Un amic comú, Joan Ramon Peris, el definix encertadament com un home gran i bondadós, portador d’una alegria i un entusiasme naturals que sempre propaga al seu voltant. Recentment, tanmateix, ha tingut una greu malaltia que ha afrontat amb una enorme serenitat i confiança. Un context en el qual Julio s’animà a elaborar un llibre amb les notes guardades de les xarrades impartides al llarg del temps en diverses convivències. Una mena de testament espiritual, publicat al desembre de 2020, després d’una intensa vida de fe i compromís cristià. Un llibre titulat La experiència cristiana, que té com a subtítol tres paraules (trobada, seguiment i compromís) que mosten el procés de la seua pròpia vida. Els set capítols del llibre despleguen una reflexió realista i profunda. A banda, hi ha dos elements d’acompanyament carregats d’afecte i interés: un pròleg de Ximo Garcia Roca i un epíleg de Josep Vicent Boira.

Julio Ciges destaca en el text la necessitat de recuperar l’espiritualitat cristiana (la vivència de l’Evangeli) davant la inhumanitat del sistema en què vivim (amb tantes carències i desigualtats). Ell pensa que les confessions religioses haurien de prioritzar l’objectiu d’avançar en ciutadania en una convivència laica, superant tot tipus de fanatisme i intolerància. A la fi, cal gestionar la diversitat, buscar la cooperació i crear consensos en pro del bé comú.

El nucli del llibre és l’experiència de l’encontre amb un Déu Pare, compassiu i pròxim, tal com el va revelar Jesús. Una trobada de la qual deriven una mirada esperançada, una actitud humanitària i un compromís a favor d’un món millor. L’Esperit és la força que ens ajuda a acostar-nos els uns als altres, a reconéixer-nos germans, i ens capacita per a buscar camins de convivència, la pau i la justícia. Al capdavall, segons argumenta Julio Ciges, el cristianisme no és pròpiament una religió, sinó una experiència d’espiritualitat. I cal que els creients sentim una crida permanent a la conversió per tal de millorar la nostra vida personal i la societat.

El llibre de Julio Ciges aporta, en definitiva, grans lliçons de vida. Ximo Garcia Roca destaca que Julio és una persona summament estimada per la seua sinceritat, i Josep Vicent Boira subratlla el seu treball per afavorir el discerniment del nostre pensament. Sens dubte, paga la pena llegir-lo.