La revista degana en valencià

L’extrema dreta, contra el Circuit Cultural Valencià

Vull pensar que el dijous 11 de juliol, quan ens vam manifestar els gestors culturals amb totes les associacions d’arts escèniques i d’altres professionals i associacions musicals demanant que es mantinguera el Circuit Cultural Valencià, deixant clar i ras que volem una «Cultura sense barreres», fou el detonant perquè l’extrema dreta, amb el vicepresident i conseller de Cultura, Vicente Barrera, deixara el govern de la Generalitat.

Vull pensar, també, que el nou conseller de Cultura i Educació, José Antonio Rovira, aturarà el conveni que fa desaparéixer el Circuit Cultural Valencià i eliminarà la cogestió entre els ajuntaments i la Generalitat, que fins ara féiem 90 poblacions i dues universitats.

Vull pensar que el PP deixarà de fer polítiques d’extrema dreta, com feu el mateix 11 de juliol, quan nosaltres érem fora de les Corts demanant «un circuit i una cultura sense barreres», i ells –que ja sabien que abandonarien el govern– van derogar la Llei de Memòria Democràtica i van aprovar una Llei de Concòrdia indigna, infame, que iguala víctimes amb botxins i blanqueja, sense cap pudor, el franquisme. Així actua l’extrema dreta. No hi ha cap sorpresa. Tampoc hi ha sorpresa quan el PP valencià actua com ells i permet, sense escrúpols, aquestes bogeries que van en contra de la ciutadania.

Hui escric aquest article, un dia després de quedar-se sol el PP a la Generalitat, on sols puc dir que encara tenim un govern d’extrema dreta, PPVox, que fins ahir ha estat menyspreant la ciutadania que gaudim del bon teatre, música i cine a les nostres poblacions, i liquida, sense vergonya, el Circuit Cultural Valencià, una de les eines més professionals, democràtiques i unificadores de la cultura arreu del nostre territori. El Circuit va nàixer en 1987 i fins a hui ha estat una eina de trobada i de treball per a dignificar les arts escèniques, musicals i cinematogràfiques amb l’únic objectiu d’omplir els nostres espais de cultura i de donar suport a la indústria cultural del nostre país.

Solament en un any, el 2023 per exemple, el Circuit ha arribat a invertir entre l’IVC i els ajuntaments, prop dels 10 milions d’euros en programació (2 són de l’IVC, i 8 dels ajuntaments i universitats). S’ha actuat durant tots els anys d’existència en assemblea i s’han portat a terme projectes com Emergent-cies, Impuls a la Dansa o Residències artístiques. Projectes, tots ells, amb un component de compromís cap a la Cultura, cap a les companyies de nova creació i joves (emergents), cap a la dansa contemporània, amb treballs de mediació o residències artístiques on les companyies puguen treballar en espais dignes i dotats tècnicament per portar endavant les seues creacions. Any rere any s’ha anat programant més i millor entre les 90 poblacions i les dues universitats (Castelló i Alacant) per a més de 600.000 espectadors.

Amb tot açò damunt la taula, el 19 de juny es va convocar l’Assemblea Extraordinària del CCV a Silla, davant la paralització del Circuit per part de la Generalitat. Els gestors i gestores del Circuit van demanar transparència i claredat, i van referendar per unanimitat l’existència de la Comissió Executiva com a òrgan portaveu i de representació de tots els municipis integrats en el CCV.

El 27 de juny, la presidenta de la FVMP, Rocío Cortés (PP), i el conseller de Cultura, Vicente Barrera (Vox), signaren el conveni que regirà el nou CCV. Una signatura feta amb molta rapidesa, sense informar ni consensuar amb els partits polítics que conformen la Federació ni amb les associacions culturals i empresarials del sector.

La Comissió Executiva continua reunint-se amb el sector per demanar el conveni i poder treballar-lo abans de publicar-lo. Paral·lelament, és convidada per diverses fires espanyoles per poder explicar tota la problemàtica creada pel govern del PPVox.

El 2 de juliol, en la 41ª Feria de Palma (Palma del Río-Còrdova), expliquem la situació i informem que moltes companyies andaluses han vist com els seus contractes han estat anul·lats, igual que els de les companyies valencianes, perquè s’ha aturat tota la contractació. Són, sense cap dubte, les polítiques d’extrema dreta que van repetint-se en diverses comunitats espanyoles.

El 4 de juliol es publica la resolució: ens produeix preocupació i veiem tot el desficaci que donen les presses i el fet de no consensuar amb la professió:

Canvien el treball de cogestió (ajuntaments i IVC) per un model de gestió directa (sols IVC).

Neguen el treball assembleari, el treball de la Comissió Executiva dels programadors i programadores del Circuit per una interlocució amb la FVMP.

Creen un catàleg tancat on sols ells podran incloure (tenen el 60 %) els espectacles que es podran programar, en contra d’un catàleg viu i actual creat pels programadors i programadores dia a dia.

Trenquen el conveni amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ens reportava a les poblacions una ajuda a la programació d’espectacles en valencià d’uns 300.000 euros.

Provoquen un problema administratiu de primer ordre per la cessió dels espais teatrals a l’IVC.

I, entre d’altres coses, menteixen contínuament. Fan de la seua gestió un cúmul de mentides i estan provocant un problema econòmic important per a les empreses culturals, que podran perdre més de 2 milions d’euros si no se soluciona prompte aquest desgavell.

Així són les polítiques de l’extrema dreta i, en aquest cas, polítiques amb un full de ruta que va en contra del valencianisme i de la Cultura; un full de ruta on tenen marcades l’eliminació sistemàtica de tot allò que no els agrada sense respectar absolutament res.

Hi ha, no obstant això, un punt d’esperança ara que l’extrema dreta ha abandonat el galliner del govern de la Generalitat. Però cal continuar treballant i demanar al PP valencià que deixe de fer abraçades a l’extrema dreta i que escolte els professionals que treballem la Cultura. Els gestors culturals treballem per als municipis de qualsevol signe polític; treballem professionalment per dignificar la nostra indústria cultural; treballem per a la ciutadania. Volem tornar a la mesa de diàleg i consensuar el model del CCV per als pròxims anys.

Revista número 504. Juliol 2024.