La revista degana en valencià

L’Institut Français de València tancarà el 30 de juny

21/05/2021

L’Institut Français d’Espanya, institució oficial cultural i educativa de l’Ambaixada de França a Espanya, tancarà la seua seu de València el 30 de juny i acomidarà 25 treballadors (d’un total de 28) que deixarà a l’atur eixe mateix dia.

El 30 d’abril, Marie-Cécile Le Luec i Anne Louyot, respectivament directora de l’Institut Français de València i directora general de l’Institut Français d’Espanya, varen obrir un expedient d’acomiadament col·lectiu per a posar en marxa la reorganització de l’Institut Français de València que el deixarà desproveït del 90% del seu personal i que a la pràctica serà un tancament total de la seua activitat i dinamisme.

De llavors ençà, i seguit pel període legal de consulta amb els representants del personal, la direcció ha anunciat oficialment hui de matí als seus treballadors la seua intenció de tancament de la seu del carrer del Moro Zeid de València, l’acomiadament de 25 persones, el desallotjament l’edifici, pel qual es va beneficiar d’una subvenció milionària de la Generalitat, sense especificar el seu futur i la relocalització de les tres persones restants en un lloc llogat que encara no s’ha especificat.

Aquest acomiadament té un cost per al govern francés quasi igual al pressupost anual de l’Institut Français de València i un cost personal elevadíssim per a tot el seu personal, el qual ha treballat duríssim per mantindre l’excel·lència en contra d’un sabotatge planificat de la direcció aquests quatre anys que ara sabem que tenia la intenció clara de liquidar l’Institut i segurament fer una operació especulativa amb el seu edifici en ple centre històric. Amb el tancament de l’IFV, França tria el camí de la covardia, del « repli sud soi », …

La plantilla de l’Institut Français de València denuncia i lamenta aquesta decisió, totalment injustificada, d’esborrar del mapa de València, tercera ciutat d’Espanya en població, la substància d’una institució centenària i arrelada a la seua gent, tan important per a les relacions diplomàtiques, comercials i símbol de la cultura francesa.

Les dues últimes setmanes, la petició llançada en la plataforma Change.org per a demanar el manteniment de l’Institut Français de València i dels seus treballadors ha arreplegat més de 9.500 signatures. Un fervor popular que reafirma l’equip del IFV en la importància de tal institució a València i que ens encoratja a continuar la lluita per a convéncer el Ministeri francés d’aturar ARA MATEIX el seu fosc projecte de tancament i venda de l’edifici en plena Ciutat Vella. Aquesta setmana, els representants del personal han pogut parlar amb el Ministre d’Exterior francés per a demanar-li tornar a pensar la seua decisió i invertir la tendència. Hui esperem encara la seua resposta.

Ens ha donat el seu suport l’oposició consular francesa; també Joan Ribó, alcalde de València; així com l’alcaldessa de la Vall d’Uixó i l’alcalde de Xirivella. Manolo Mata, portaveu del PSOE-PSPV i Trini Castelló van presentar una Proposició no de Llei a les Corts; el senador del grup Compromís, Carles Mulet, com també el seu company en el Congrés, el diputat Joan Baldoví, van presentar dues preguntes parlamentàries perquè el Govern espanyol i el Ministeri d’Afers Estrangers s’implicaren en aquest injustificat tancament.

Molts altres polítics i representants dels ciutadans, de les més diverses sigles i ideologies s’han solidaritzat amb aquesta causa que no és només nostra, sinó que afecta tota la Comunitat Valenciana.

A les seues cartes, peticions i preguntes, només hi ha hagut una sola resposta per part de les autoritats del Govern francés a Espanya i a França: el silenci i el menyspreu a les autoritats valencianes i espanyoles, un menyspreu que hem viscut l’equip de l’IFV de fa quatre anys amb l’actual direcció encarregada d’aquesta liquidació i, especialment, en una negociació que no ha volgut reconéixer tots els errors arrossegats per aquesta direcció que ja té, de premi, un lloc adjudicat de …

L’equip de treballadors, reunits en la plataforma SALVEM L’INSTITUT FRANÇAIS DE VALÈNCIA, anunciem que resistirem davant la decisió del Ministeri francés i la seua aplicació per l’Ambaixada de França a Espanya i continuarem lluitant fins al final per la preservació dels nostres treballs i de l’estructura actual de l’IFV al carrer del Moro Zeid de la ciutat de València.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top