La revista degana en valencià

L’Onso i el carnestoltes de la Mata

12/06/2020

El carnestoltes té moltes expressions al llarg de tot el territori. Segurament, una de les més desconegudes és la que se celebra al poble de la Mata, a la comarca dels Ports. L’Onso, que vol dir «ós» en català i també en aragonès, és l’element principal d’aquest carnaval, l’únic del País Valencià que té aquest animal com a protagonista de la festivitat. La Mata va fer reviure, després de més de cinquanta anys de silenci, aquesta festa, que corria el perill de caure en l’oblit.
Un llibre L’Onso i el carnestoltes de la Mata, publicat l’any 2014, va contribuir a afavorir la difusió i el foment d’aquesta celebració perduda i recuperada el 2007 per l’associació cultural La Sabatona. Al capdavant d’aquesta iniciativa va estar Kassim Carceller, un investigador que des de fa anys treballa en un projecte de recuperació de la història local, en el qual han participat molts dels habitants de la població amb el seus testimonis, la cessió de fotografies o la transcripció d’entrevistes. Aquesta obra aprofundeix en un dels carnestoltes més antics i peculiars del territori.

L’Onso ja ha baixat de les muntanyes per anunciar a la Mata l’arribada de la primavera. Ho fa coincidint amb l’entrada d’aquesta estació i l’adéu d’un hivern dur i fred. Els carrers d’aquest petit poble dels Ports tornen a ser l’escenari de la peculiar representació, que té com a protagonista un ós atrevit que s’acosta al municipi i provoca un gran enrenou entre la població. Aquesta tradició, que només recordaven els més grans, cada any torna amb més força i són més les persones que esperen la cita i que hi participen.

L’Onso, vestit amb robes de treu i pells de xai, amb la cara i les mans ennegrides amb follí, intenta escapar mentre espanta la gent. En la fugida, puja pels balcons, s’enfila per les parets, s’encara amb el públic i recorre els carrers. Les «diableres» són les figures que s’encarreguen de dirigir-lo en aquesta particular visita amb l’ajuda d’unes cordes. De tant en tant, fan parada i descansen, com la resta de participants, en els cellers que els veïns obrin en aquesta jornada.

El carnestoltes de l’Onso és una cel·lebració única al nostre territori, tot i que cal recordar que també encara es conserva en alguns pobles dels Pirineus. Ple d’enigmàtics elements i amb un marcat sabor medieval, la festa encaixa a la perfecció en el paisatge d’alta muntanya, que també és el dels Ports. Alhora, és un indicador de la presència de l’ós al nostre territori en temps passats.