La revista degana en valencià

La Romeria de les Canyes de Castelló ja és Bé d’Interés Cultural

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d’Interès Cultural Immaterial la Romeria de les Canyes de Castelló. La Romeria de les Canyes, que se celebra anualment el tercer diumenge de quaresma, constitueix un ritu d’afirmació identitària col·lectiva i de commemoració històrica per a la ciutat de Castelló, a realitzar-se el recorregut fins al lloc on estava situada la població abans del seu trasllat a 1252.

El decret recull la descripció del bé, del seu protocol de celebració i dels rituals que el componen, entre els quals destaquen, el volteig de campanes; la despertà; la missa de romers o missa de canyes i el romiatge pròpiament dit, amb el recorregut fins a l’ermita de la Magdalena i el retorn dels romeus a la cocatedral de Santa Maria. A més de la declaració com a Bé d’Interès Cultural, el decret estableix també un seguit de mesures de protecció i salvaguarda del bé.

La gestió de la ‘Romeria dels Canyes’ serà exercida per l’Ajuntament de Castelló, que decidirà sobre els aspectes materials i immaterials, així com sobre el desenvolupament dels actes de la festivitat anual.

Els inicis de la romeria es remunten a 1375, quan sorgeix com processó penitencial medieval associada a períodes de carestia, malalties o sequera. Va passar a ser anual a mitjan segle XVI i va continuar celebrant-se, encara que amb certes interrupcions. En 1750 es recupera amb un sentit cívic i commemoratiu del trasllat de la població, fet que es reafirma en 1831 quan l’ajuntament va acordar l’assistència de la corporació al romiatge.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top