La revista degana en valencià

Magüi Mira sorprèn amb l’obra que reflexa el triomf de la paraula

Àngela Cerdà. Estudiant de Periodisme a la UV

El triomf de la paraula. Magüi Mira, amb l’obra teatral que ha dirigit, El discurso del Rey, ha aconseguit transmetre que la imatge no ho és tot, que es necessita molt més. Situa a l’espectador en l’època en que la paraula va irrompre i es va convertir en la protagonista, era la clau, la paraula ho era tot.

La directora teatral valenciana, amb nombrosos i diferents èxits d’altres obres, s’ha endinsat en el món de la família reial, concretament amb la història de David Seidler que gira al voltant de la figura de Jorge VI d’Anglaterra. Amb un resultat excel·lent, Mira ha aconseguit dirigir aquesta obra després del seu èxit al cinema. Una adaptació fidel a la pel·lícula que sense cap dubte sorprèn a tot el públic.

Magüi Mira i els seus actors, elegits a pols per a interpretar cada paper, han aconseguit transmetre la importància de la veu en l’època de sorgiment de la ràdio, anys en els que els líders mundials amb aquest mitjà de comunicació podien moure masses. Eren uns anys en els que l’expressió ‘una imatge val més que mil paraules’ no tenia cap sentit.

La directora ha transmès amb la seua obra teatral la voluntat de superació d’un aspirant a rei que fa front a la seua debilitat que ve donada per la seua infància ja que sempre ha estat en un segon pla i criticat, fets que han provocat en ell mateix falta de seguretat. Però és cert, tal i com mostra l’obra, per a regnar sobre els demés abans és necessari regnar i governar-se un mateix.

El discurso del Rey’ és l’obra que t’atrapa amb el personatge extraordinari del Jorge VI, qui per damunt del seu poder va ser capaç de superar la seua debilitat. Perquè, ¿què és el poder? ¿És necessari per a sobreviure? ¿D’on ens ve eixe poder? L’obra et fa pensar i reflexionar per la capacitat de superació d’un mateix, però a més, per trobar quin és el sentit de la monarquia. L’obra et fa gaudir del treball, d’una història que et mostra uns fets que han ocorregut amb unes persones que, de veritat, han viscut.

Com en cada treball de la valenciana, Magüi Mira ha sabut anar més enllà, donar-li vida a la història per a commoure al públic i que en acabar la representació tots estiguen de peu sense prou mans per a aplaudir. A ella s’han sumat els actors Adrián Lastra, Roberto Álvarez, Ana Villa, Gabriel Garbisu, Lola Marceli i Ángel Savín que han sabut posar-se en la pell de cada personatge i viure la història endinsat a tot el públic amb ‘El discurso del Rey’. Tots junts han aconseguit una obra teatral en la que l’humor i l’amor és la ‘teràpia per a la supervivència’ i la paraula resulta triomfadora.