La revista degana en valencià

Mar, rius i litoral vius!

05/07/2021

Ecologistes en Acció del País Valencià, amb el veler “diosa Maat”1, ha iniciat la campanya estival amb l’objectiu de recolzar les diverses lluites en defensa del medi ambient que es desenvolupen per la costa mediterrània, des del Mar Menor fins al port de Tarragona, passant per la desembocadura del Xúquer, on La Ribera en Bici, Xúquer Viu, Amics de la Muntanyeta-Acció Ecologista Agró, Voluntariat Mediambiental de Corbera i Intersindical Medi Ambient, de la Coordinadora per la Defensa de la Natura, participen també en aquesta campanya.

Actualment el problema més greu que patim és l’Emergència Climàtica2 per la destrucció d’ecosistemes i l’augment dels gasos d’efecte hivernacle fins a 420 ppm de CO₂ (en l’era preindustrial n’eren 280). De manera que les temperatures globals estan ja 1’1ºC per damunt de la mitjana i multipliquen tots els fenòmens meteorològics extrems, amb milers de víctimes humanes, milions de refugiats i milers de milions de pèrdues econòmiques.

Després de 42 anys de reunions internacionals inútils, sabotejades per les grans companyies dels combustibles fòssils, l’automoció i altres, els darrers informes del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient calculen que només ens queda aquesta dècada per a reduir almenys un 55% les emissions de gasos hivernacle3. Si no ho fem, es dispararan mecanismes retroalimentats, com la fusió de neus i gels, que acceleraran el calfament global i no podrem ja tornar enrere ni evitar el desastre climàtic…

El sector que més gasos emet és el transport, per tant hem de reduir-lo a la meitat abans de 2030, aplicant les solucions més sostenibles: aproximar els serveis, consumir productes locals, reduir l’ús del cotxe i l’avió, fomentar el peu+bici+tren, etc. I paral·lelament hem de protegir els ecosistemes perquè absorbeixen els gasos hivernacle: selves, boscos, praderies, marjals, horts, dunes, praderies submarines de posidònia, esculls coral·lins, etc., etc.

Per tot això ens oposem a les grans obres que l’insaciable lobby de la construcció vol fer, com ara el Pla Urbanístic del “Manhattan” a Cullera4, que planeja construir 33 edificis de 25 altures (4.880 habitatges), 2 hotels de 40 plantes (2.400 places) i un port nàutic de 800 amarres; 20.000 turistes més a Cullera, que només té 22.000 habitants, incrementant el trànsit dels actuals 18.000 vehicles/dia fins als 35.000 i sacrificant altres 610.000 m² junt la desembocadura del Xúquer, l’únic tros de dunes i platja que encara queda sense formigonar…

Tal atemptat és absolutament inacceptable per la destrucció ambiental, l’increment de les emissions de gasos hivernacle del trànsit (més les del ciment i la construcció), l’augment de la contaminació i dels problemes de salut i perquè no queda aigua dolça per a abastir a més població (el Xúquer entra a la comarca amb 49 m³/s i arriba a Cullera amb 0,5 m³/s…). A més, la punxada immobiliària i la pandèmia han deixat infinitat de habitatges buides i en venda, i el turisme de masses ja no pot créixer més sinó tot el contrari.

El PAI del Manhattan, l’ampliació del by-pass de València, la del Port, la de Sagunt, la CV-60 a la Safor, un pont nou a Alzira, una carretera més a Carcaixent, etc., són altres atacs al nostre ferit territori i per tant necessitem una Moratòria Urbanística i d’Infraestructures que impedisca aquests atemptats ecològics (i econòmics), perquè no els necessitem i agreujarien l’Emergència Climàtica que ens amenaça a tots, especialment als que vivim en aquesta franja mediterrània amb greu risc de desertificació.

El Xúquer és el riu valencià per excel·lència5. Durant molts segles ha sigut un vertader riu, orgullós i colèric, però també lleial. Ha alimentat una agricultura llegendària de tarongerars, hortes i arrossars. Ha mantingut l’Albufera sana i plena de vida. Ha arribat a Cullera net, i encara amb força, fertilitzant el mar i renovant l’arena de les platges. Però des de fa unes dècades el Xúquer és un riu sobreexplotat, al que li han deixat sense el seu cabal base en els regadius extensius de la Manxa Oriental, emmordassant-lo amb escullera i formigó, en lloc de recuperar el seu llit recuperant el bosc de ribera.

Volem la recuperació integral dels nostres rius, aqüífers i zones humides. Cal donar compliment a la Directiva Marc de l’Aigua, que té com a principal objectiu assolir el bon estat de les masses d’aigua. Per això cal augmentar de manera significativa, els actuals cabals ecològics del Xúquer, que no es corresponen amb la importància del riu. És inacceptable que el cabal ecològic del principal riu dels valencians represente tan sols el 4,9% del cabal del riu en règim natural. A més és imprescindible realitzar una avaluació ambiental global de la modernització dels regadius, pel fort impacte en espais protegits de la “Red Natura 2000″ com són el riu Xúquer i l’Albufera, compensant la pèrdua de cabals del riu i del llac.

L’Albufera, indissolublement unida al Xúquer, necessita més aigua de qualitat, amb una aportació significativa de cabal procedent directament del Xúquer i no condicionada a la modernització de regadius, sobretot en un context de canvi climàtic. Han de ser prioritàries les actuacions de sanejament i depuració, entre elles la del col·lector oest, com a condició imprescindible per a poder avançar en la millora de la seua qualitat. I finalment cal declarar oficialment en risc l’aqüífer de la Manxa Oriental donat que la seua sobreexplotació ha sigut una de les causes principals del declivi del riu Xúquer.

Un altre problema molt greu és la central nuclear de Cofrents6, completament caducada i amortitzada, que en cas d’accident greu afectaria molt negativament la salut de milions de valencians i manxecs. Inclús, en cas d’accident mitjà, podria contaminar l’aigua del Xúquer, que agafa per a refrigerar el reactor i després torna en part i s’utilitza per a beure i regar els camps de La Ribera, L’Horta i el Vinalopó, arruïnant així la nostra salut i agricultura.

Qui s’atreviria a volar en un avió de 36 anys? Doncs la nuclear té eixos anys i resulta molt més perillosa perquè els materials del reactor estan sotmesos a altes temperatures, altíssimes pressions i una intensa radioactivitat i sovint pateixen accidents; de fet, durant els darrers anys hi ha hagut més de 100, algun tan important que l’ha tingut parada setmanes per a reparar-se. I cada any augmenten les probabilitats d’un accident màxim, és raonable posar en perill milions de persones perquè els avariciosos amos d’Iberdrola seguisquen guanyant milers de milions? Potser ja hem oblidat Fukushima, Txernòbil, Windscale, Harrisburg, Maiak…,?

A més, la nuclear genera tones de residus radioactius, perillosos per als éssers vius, que no es poden neutralitzar de cap forma i hauran de mantindre’s hermèticament tancats durant milers i milers d’anys. Qui pot garantir la seguretat de les futures generacions si encara no han sigut capaços ni de fer un cementeri nuclear per als residus d’alta activitat? I qui té dret a deixar-les eixa herència maleïda als nostres fills, néts, besnéts, rebesnéts…,?

Per tot això exigim tancar ja la central nuclear de Cofrentes, tal com està fent Alemanya, que tancarà l’última l’any vinent. Ací tenim sol de sobra per a autoabastir-nos, simplement instal·lant sobre les teulades uns 7 m² de plaques solars per cada valencià, no volem megacentrals solars que destruïsquen camps i muntanyes. A més, podem millorar l’eficiència, reduir significativament el consum elèctric i utilitzar les altres renovables, la cogeneració, etc. per a cobrir les hores sense sol. I damunt guanyaríem diners perquè, als preus actuals, les plaques s’amortitzen en uns 5 anys, i duren més de 25. En eixe sentit, proposem també un Pla d’Autoconsum Fotovoltaic per a autoabastir tots els edificis públics.

1 Diari del veler: http://velerodiosamaat.blogspot.com/
2 http://www.lariberaenbici.net/docs/Emergencia.pdf
3 https://unfccc.int/es/news/el-mundo-debe-reducir-las-emisiones-76-anual-en-la-proxima-decada-para-lograr-objetivo-de-15oc
4 No al PAI del Manhattan: www.ecologistasenaccion.org/100672/no-al-pai-del-manhattan/
5 https://xuquerviu.net/2021/03/22/22-de-marc-dia-mundial-de-laigua-en-defensa-dels-rius-i-laigua-publica/

6 http://tanquemcofrents.blogspot.com/