La revista degana en valencià

Memòria viva de Torrent

Joan Gómez, Vicent Alabajos i Vicent Font

L’Ajuntament de Torrent ha publicat recentment Memòria viva de Torrent, que arreplega els records de cincs dones torrentines i cinc hòmens torrentins que han parlat de la situació social, política, econòmica, educativa i d’altres àmbits de la nostra localitat, a partir del relat de la seua pròpia experiència vital.

Els homes i dones protagonistes d’este llibre són en la major part persones nascudes abans de la guerra civil espanyola, el testimoni de les quals entenem són  aclaridors de tota classe de processos de canvi sociocultural desenvolupats en la nostra ciutat de Torrent durant el segle XX.

Les persones que han donat el seu testimoni i de les quals es fa la seua biografia són Amparo Marcilla, Manolo Chust, Consuelo Garrigues, Pascual Torrent, Josep Peris, Conxa Peris, Maria Roca, Francesc Boltes, Pepita Esteban i Ricardo Mora i a través de la seua trajectòria en la vida familiar, professional i local ens han facilitat un millor coneixement del passat de Torrent.

Els autors del treball, Joan Gómez, Vicent Alabajos i Vicent Font, tots tres mestres de l’escola pública de Torrent, volíem amb esta iniciativa recuperar i tractar de conservar part del patrimoni cultural tradicional de Torrent i difondre l’experiència transmesa pels entrevistats.  També retre homenatge a una generació que ha treballat sense descans per sobreviure a totes les renúncies, mancances i sacrificis que han hagut de patir en la seua vida. A més elles i ells pertanyen a una generació en què el Valencià era la llengua de Torrent. No era una, era la llengua. I la van transmetre als seus fills i filles, fet cabdal en el seu manteniment i potenciació actual.

Diuen que no s’estima el que no es coneix; per això nosaltres hem volgut ajuntar esta col·lecció de biografies que sumades ens pot donar una bona idea de la història col·lectiva de Torrent i així conéixer millor -per estimar més- el nostre poble.

Presentació del llibre "Memòria viva de Torrent"
Presentació del llibre “Memòria viva de Torrent”

 

Memoria viva de Torrent
Presentació del llibre “Memòria viva de Torrent”