La revista degana en valencià

Modernitat i tradició es donen la mà a l’Aplec de dansa més inclusiu

30/09/2021

En la seua edició d’enguany, l’encontre acosta el món de la dansa a les persones amb diversitat funcional.


Mostra Viva reforça el Circ Social com a instrument per a la inserció de col·lectius en risc d’exclusió.


La Mostra Educativa torna a oferir al MuVIM tallers per a centres educatius i públic familiar.


L’Aplec de dansa del Mediterrani fusiona enguany tradició, modernitat i diversitat amb una selecció d’espectacles que, com cada edició, inclou tant a estudiants com a ballarins i ballarines professionals. La trobada, que es celebrarà del divendres 1 fins al diumenge 3 d’octubre, estrena nova seu en Carme Teatre i torna als peus de les Torres de Serrans on oferirà algunes de les seues representacions. Acadèmies, escoles i conservatoris de dansa, així com grups de dansaes, coincidiran el dissabte dia 2 al matí en el monument històric. Enguany, l’Aplec ofereix una visió social. Comptarà amb l’actuació d’un grup de dansa integrat per persones amb diversitat funcional.

La trobada aposta de nou per la multiculturalitat i la diversitat escènica a la seua programació. Carmem Teatre albergarà estils tan diversos com dansa contemporània o performances a més de flamenc inclusiu. Les actuacions seran oferides per grups o col·lectius com Cia.. Dansa Mobile (1 d’octubre), Cia.. de Dansa José Galán -pionera en flamenc inclusiu-, Cia.. de Dansa Diversa Dan Zass (ambdues el 2 d’octubre), Lamatdance Company & Cía i Dansa Vinculats (3 d’octubre). Aquests últims oferiran la proposta “Del Sacromonte a Nova York: Tribut a Omega”, disc d’Enrique Morente i Lagartija Nick. L’actuació comptarà amb escenografia virtual a través de vídeo mapping i la posada en escena serà acompanyada d’una àudio guia. Aquest muntatge compta amb la col·laboració del Grup Social ONCE i farà possible que deu persones invidents s’endinsen en l’espectacle gràcies al tacte i l’oïda; a més, hi haurà un debat posterior sobre l’experiència.

L’Estació del Nord també serà escenari d’una de les representacions del festival. En concret, durant la inauguració del divendres 1 d’octubre; aquesta estarà protagonitzada per la Cia. Meet Share Dance que interpretarà l’espectacle “El Muro”. Meet Shere Dance està especialitzada en dansa inclusiva.

D’altra banda, dins de les activitats paral·leles, el Museu de Belles Arts de València albergarà un taller de dansa inclusiva el diumenge 3 d’octubre a les 11.00h i serà escenari de l’estrena de “The Shape of a Day”, espectacle creat en la plataforma de residències virtuals Inmoviment 2.0 en la disciplina de dansa contemporània sota la coordinació de Lali Ayguadé en una col·laboració entre Mostra Viva i el Circuit Bucles.

Circ social i didàctica

Per segon any, les jornades de Circ Social, que tindran lloc entre els dies 1 i 3 d’octubre, inclouran un debat i un taller a l’Octubre CCC que conclouran l’últim dia amb la representació d’un espectacle a càrrec dels estudiants de circ inclusiu en el claustre gòtic del Centre del Carme. Les activitats giraran entorn de la utilització del circ com a eina per a promoure i potenciar habilitats artístiques, físiques i psicosocials en les persones que el practiquen; sobretot en la intervenció en col·lectius amb alt risc d’exclusió, ja siga per desestructuració social i econòmica o per diversitat funcional.

Per la seua part, el MuVIM torna a ser seu del cicle de Mostra Educativa, on s’ofereixen tallers tant per a escolars com per a públic familiar, entorn a la realitat cultural del Mediterrani. En aquesta ocasió l’eix central serà el llenguatge del còmic, també tindrà activitats didàctiques sobre les exposicions del cicle d’Arts Visuals de Mostra Viva.

Tota la programació de l’Aplec es pot consultar a Mostraviva.org.